ActualitateLocal

Prevenirea abandonului şcolar în rândul elevilor de la Dumeşti

logo-world-vision-romania
Prin implementarea proiectului “Împreună pentru viitor!”, de către Fundaţia World Vision România, 40 de copii vulnerabili, cu rezultate şcolare slabe, din comuna Dumeşti, judeţul Vaslui, au fost sprijiniţi să-şi îmbunătăţească rezultatele şcolare şi să dobândească motivaţia pentru a învăţa, folosind un model inovativ de intervenţe-educaţa de la egal la egal. Cu sprijinul a 10 copii cu performanțe şcolare foarte bune şi abilităţi de lideri, care au fost îndrumaţi de 4 cadre didactice ale Şcolii gimnaziale “Mareşal Constantin Prezan” din Dumeşti, cei 40 de copii cu vârste între 10 şi 14 ani au fost ajutaţi în efectuarea temelor şi au primit sfaturi cu privire la abordarea anumitor materii de la şcoală. Totodată, prin sesiunile de informare organizate, copiii au învăţat despre auto-cunoaştere, dezvoltarea încrederii, gestionarea emoţilor, comunicarea asertivă şi luarea deciziilor.
Specialiştii World Vision România au organizat în cadrul proiectului 10 sesiuni de educaţie remedială, 4 workshop-uri educaţionale pentru deprinderea de tehnici de învăţare şi cresterea motivaţiei şcolare, o sesiune pe tema igienei personale, o sesiune de consiliere şi orientare în carieră şi o vizită de studiu la Liceul “Nicolae Iorga” din Negreşti şi la Liceul Agricol din Huşi. Prin participarea la cinci sesiuni de educaţie parentală, părinţii copiilor vulnerabili au fost sprijiniţi să înţeleagă importanţa educaţiei şi să poată la rândul lor să-şi susţină copiii în efectuarea temelor, iar liderii locali au fost şi ei implicaţi activ în proiect, pentru a putea să înţeleagă şi să prevină situaţiile de risc de abandon şcolar ale copiilor din comunitate. Din cei 40 de copii vulnerabili incluşi în proiect, 13 dintre ei şi-au îmbunătăţit rezultatele şcolare în semestrul următor de şcoală. De altfel, liderii din comunitate au mărturisit că toţi copiii beneficiari în proiect au descoperit că pot învăţa şi îşi doresc să îşi depăşească condiţia prin continuarea studiilor.
“Este una din problemele cele mai serioase cu care ne confruntăm la nivel naţional, mai ales în mediul rural, acolo unde 20% dintre tineri rămân doar cu 8 clase. O intervenţe de scurtă durată, însă cu rezultate foarte bune, pe care ne-o dorim replicată şi promovată în cât mai multe comunităţ rurale. Pentru a produce o schimbare şi a conferi sustenabilitate intervenţilor, World Vision România lucrează în parteneriat cu comunităţile rurale, printr-o intervenţie integrată, în cadrul căreia serviciile sociale şi educaţionale se împletesc cu iniţativele de dezvoltare economică, agricolă şi de securitate alimentară. Totodată, nicio iniţativă nu se realizează fără co-participarea comunităţii, a beneficiarilor, indiferent de forma acesteia”, a declarat Magdalena Cămănaru, manager zonal World Vision România.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button