Elevii de la Liceul „Ștefan Procopiu” Vaslui au participat la o călătorie inspirațională prin proiectul ”Eroi ai dezvoltării durabile”

Elevii de la Liceul „Ștefan Procopiu” Vaslui au participat la o călătorie inspirațională prin proiectul ”Eroi ai dezvoltării durabile”

La începutul anului școlar 2024-2025, Liceul Ștefan Procopiu a lansat proiectul ”Eroi ai dezvoltării durabile”, finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Proiectul a fost implementat în perioada 02.09.2024-22.11.2024 având ca obiectiv central creșterea gradului de conștientizare și implicare a elevilor în problemele de sustenabilitate și protecția mediului.
În cadrul proiectului ”Eroi ai dezvoltării durabile”, 30 de elevi cazați în căminele Liceului „Ștefan Procopiu” Vaslui au participat la 5 activități în care au citit și analizat povești inspiraționale despre oameni care au reușit să aducă o schimbare semnificativă în lupta pentru protecția mediului. Aceste povești scurte nu doar că i-au inspirat pe elevi, dar le-au oferit și o bază de discuții pe teme esențiale precum schimbările climatice și impactul acestora, reducerea amprentei de carbon prin comportamente sustenabile, sustenabilitatea în modă, rolul și importanța pădurilor.
În prima activitate, pornind de la povestea Gretei Thunberg, elevii au explorat cauzele și consecințele schimbărilor climatice, înțelegând astfel impactul acestora asupra naturii și omului și dezbătut aspecte precum justificarea absenței de la școală pentru a participa la grevele pentru climă, renunțarea la călătoriile cu avionul pentru a reduce impactul asupra mediului și rolul tinerilor în activismul climatic. În a doua activitate, elevii au descoperit o altă latură a activității lui Leonardo diCaprio și au explorat comportamente sustenabile care pot fi integrate în viața de zi cu zi și pot contribui la reducerea amprentei de carbon. Elevii au învățat despre modalități de reducere a consumului de hârtie și plastic, de economisire a apei și energiei și de diminuare a risipei, toate având un impact direct asupra mediului înconjurător. Discuțiile au vizat și dileme legate de rolul celebrităților în activismul ecologic și efectul documentarelor de mediu asupra opiniei publice. A treia activitate a adus în discuție povestea lui Tiziano Guardini, designer Italian cunoscut pentru abordarea sa inovatoare care îmbină creativitatea cu respectul pentru mediu și natură, dar și un subiect mai puțin abordat în școli: impactul industriei modei asupra mediului. Elevii au discutat despre materiale ecologice, reciclarea hainelor și despre alternativele sustenabile în lumea modei, învățând cum pot face alegeri vestimentare mai prietenoase cu planeta. În ultimele două ateliere, prin intermediul poveștilor despre Jadav Payeng și Wangari Maathai, elevii au discutat despre rolul și importanța pădurii, au identificat amenințările la adresa ecosistemelor forestiere, precum și soluții pentru protecția acestora.
Astfel, îmbinând lectura poveștilor, dezbateri și sesiuni informative, activitățile din cadrul proiectului le-au oferit elevilor oportunitatea de a înțelege ce înseamnă dezvoltarea durabilă și cât de important este rolul fiecăruia dintre noi în protejarea planetei. De la curajul Gretei Thunberg și a lui Wangari Maathai, la pasiunea lui Tiziano Guardini pentru modă sustenabilă, determinarea lui Jadav Payeng de a regenera natura și implicarea lui Leonardo DiCaprio în promovarea conștientizării ecologice, elevii au descoperit că eroii dezvoltării durabile sunt oameni care au adus schimbări semnificative prin perseverență, inovație și dedicare.
Feedback-ul primit de la elevi subliniază impactul pozitiv pe care acest proiect l-a avut asupra lor. Mulți dintre ei au apreciat faptul că au descoperit lucruri noi despre comportamente sustenabile care pot contribui la reducerea ampretei personale de carbon, devenind mai conștienți de importanța reciclării, economisirii energiei și protejării resurselor naturale. De asemenea, elevii au subliniat comunicarea și colaborarea din timpul activităților și faptul că a fost oportunitate de a lega noi prietenii. Cei mai mulți dintre elevi se simt motivați să aplice în viața de zi cu zi comportamentele sustenabile despre care au discutat. Activitățile din cadrul proiectului ”Eroi ai dezvoltării durabile” au fost structurate în jurul unui motto-ului „fiecare furtună începe cu o singură picătură”. Elevii au învățat că schimbările mari pornesc de la gesturi mici și că fiecare contribuție individuală este esențială. Următorul pas? Să aplicăm în viața de zi cu zi a comportamentelor sustenabile despre care am învățat în activitățile proiectului!
Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, social, mediu, sănătate, cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 de euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor publice de învățământ preuniversitar și grupurilor informale/de inițiativă.
Liceul „Ștefan Procopiu” este o unitate de învățământ din loc. Vaslui, jud. Vaslui care a fost înființată în anul 1972 și care școlarizează elevi în învățământul liceal (la filierele teoretică și tehnologică), dar și în învățământul profesional. Elevii și profesorii își ghidează activitatea după vorbele patronului spiritual, marele fizician Ștefan Procopiu”: ”Progresul se face pe seama celor perseverenți!”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *