A fost sfințită Catedrala Ortodoxă a municipiului Vaslui!

A fost sfințită Catedrala Ortodoxă a municipiului Vaslui!

PS Ignatie, Episcopul Hușilor, PS Nichifor, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, însoțiți de un sobor de preoți și diaconi, au sfințit Catedrala „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din municipiul Vaslui.

Evenimentul, de o însemnătate istorică pentru municipiul reședință de județ, a adunat sute de credincioși, care au asistat la slujba de liturghie, după care au intrat în sfântul altar și s-au închinat.

„Un vis împlinit pentru vasluieni după 19 ani de la demararea construcției. Mă bucur că și municipiul Vaslui are o catedrală ortodoxă. Este o clădire impresionantă, care va deveni un simbol pentru lumea spirituală din Vaslui”, a precizat Ciprian-Ionuț Trifan, președintele Consiliului Județean Vaslui, prezent la eveniment.

Construcția catedralei a început la 27 iulie 2005, sub arhipăstorirea Preasfinției Sale Ioachim, Episcopul Hușilor la acea vreme, ctitori fiind Adrian și Viorica Porumboiu.

„Odată cu slujba de sfințire, biserica este locul în care vă veți strădui dumneavoastră, cei care veniți la sfintele slujbe, să deprindeți modul de viață în Cristos”, a spus PS Ignatie, Episcopul Hușilor.

La final, Adrian și Viorica Porumboiu au primit diploma de ctitor din partea Episcopiei Hușilor. Tot cu acest prilej, Adrian Porumboiu a primit din partea PS Ignatie Crucea Episcopală „Episcopul Grigore Leu” pentru mireni.

„Domnul Porumboiu ştim că este un foarte bun arbitru, a făcut făcut o cultură de reprezentare a judeţului Vaslui în toată lumea, însă el fiind şi un om de afaceri, cea mai bună afacere este biserica aceasta, pe care a ctitorit-o. Este o investiţie pentru veşnicie. Şi veţi spune cum putem alătura termenii aceştia, afacere, investiţie. Unul dintre părinţii mari ai Bisericii Ortodoxe, Sf. Serafim de Sarov, asemuieşte viaţa creştină şi preocuparea creştinului de a dobândi duhul sfânt cu ceea ce întreprinde un om de afaceri pentru a-şi spori puţin capitalul financiar, e foarte atent la toate detaliile, calculează cu minuţiozitate tot ceea ce poate să-i aducă un folos şi e foarte atent la balanţa dintre ceea ce cheltuie şi investeşte. Aşa e un om de afaceri inteligent. La fel, în viaţa duhovnicească noi suntem chemaţi să investim. Capitalul nostru duhovnicesc este căutarea de a-L primi pe Duhul Sfânt în viaţa noastră şi îl primim prin rugăciune, prin smerenie, fapte bune şi desigur ne îmboldeşte Duhul Sfânt să-L primim pe Dumnezeu în viaţa noastră”, a spus episcopul Ignatie al Huşilor.

Distincția Crucea Eparhială „Episcopul Grigore Leu” a fost conferită și preotului paroh, Ioan Bîrsan.

„Prin răbdare, prin bucurie, suntem părtași la o nouă ușă deschisă spre împărăția cerurilor. Toate acestea au fost posibile doar prin răbdarea pe care am avut-o și prin credința dumneavoastră. Avem sufletul plin de bucurie. Astăzi sufletul surâde”, a spus Ioan Bîrsan, preotul paroh a Catedralei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Vaslui.

Lăcașul de cult este o adevărată bijuterie arhitectonică pentru Biserica Ortodoxă Română, având înălțimea de 30 de metri, cu o impresionantă lungime de 28 de metri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *