Ziua seminţelor certificate
Zeci de fermieri şi specialişti din ţară şi-au dat întâlnire la Negreşti, una a fost prezentat proiectul “Ziua seminţelor certificate”.
Gazda, Alexandru Bran, directorul Centrului de Testare a Seminţelor Negreşti, a făcut o scurtă prezentare a situaţiei agriculturii vasluiene, precizând că în judeţ se cultivă anual 176.000 hecatre cu cereale, din care 350.000 hectare cu porumb, 150.000 hectare cu grâu, 4.000 hectare cu ovăz.
De pe suprafaţa cultivată, producţia obţinută depăşeşte cererea din judeţ şi, anual, fermierii exportă cereale în alte judeţe ale ţării sau peste hotare.
“Centru de la Negreşti are cinci angajaţi, iar când este nevoie mai vin şi zilieri pentru a lucra pe câmpurile experimentale. Avem o infrastructură foarte bună şi administrăm 70 hectare de teren agricol, din care 20 de hectare sunt câmpuri experimentale”, a spus Alexandru Bran.
Prezentă la întâlnire, Antonia Ivaşcu, directorul Alianţei Industriei Seminţelor din România, i-a îndemnat pe fermieri să renunţe la sămânţa de proastă calitate din hambar şi să apeleze la sămânţa certificată.
“Anul trecut, 79% din sămânţa folosită în ţara nostară a fost certificată. Sămânţă necertificată se mai foloseşte în fermele mici de până la trei hectare. Noi am făcut o campanie mare în toate judeţele ţării, în care am îndemnat fermierii să utilizeze doar sămânţă certificată. Sunt persoane care contrafac seminţe, iar aceste nu au nimic în comun cu sămânţa bună. Sunt mulţi comercianţi care păcălesc oamenii”, a precizat Antonia Ivaşcu.
O prezenţă importantă la evenimentul de la Negreşti a fost cea a Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR).
Alina Creţu, directorul asociaţiei, a fost însoţită la Vaslui de fermieri din Ialomiţa, Giurgiu, Brăila şi Teleorman.
“Membrii din asociaţiile care sunt afiliate la noi lucrează peste 200.000 de hectare. Noi avem mai multe locaţii de testare a seminţei de porumb în toată ţara. Am găsit înţelegere la centrul de la Negreşti şi avem un câmp experimental cu porumb”,a spus Alina Creţu.
Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a precizat că judeţul este populat cu oameni serioşi şi harnici, iar agricultura reprezintă “industria” actuală.
“Vasluiul este un judeţ industrial, iar cea mai importantă industrie este agricultura. Avem fermieri foarte mulţi, care au nevoie de produsele firmelor specializate. Agricultorii să folosească sămânţă certificată pentru a spori producţiile agricole. Ne mândrim cu centrul de la Negreşti, cu vârful de lance care este Alexandru Bran, directorul instituţiei”, a spus Dumitru Buzatu.
Senatorul PSD, Doina Silistru, a salutat invitaţii veniţi la Negreşti din postura de gazdă. Silistru a spus fermierilor că a avut un rol în menţinerea Centrului de la Negreşti.
“Cei care au vrut să îl desfiinţeze îşi vor da seama că nu m-am zbătut degeaba pentru el. Cei din ţară trebuie să ştie că în judeţul Vaslui se întâmplă lucruri bune, că cei din agricultură pun tot sufletul în ceea ce fac cu profesionalism”, a spus Doina Silistru.