LocalSănătate

Ziua Mondială a Sănătăţii

z
7 APRILIE este Ziua Mondială a Sănătăţii, iar pentru anul 2016 activităţile de celebrare se vor desfăşura sub sloganul „Controlul Diabetului este în puterea ta!”.
Diabetul zaharat este o boală care se răspândește epidemic la nivel mondial, în special în țările în curs de dezvoltare, iar Organizația Mondială a Sănătății a evidențiat că în 2014 prevalența diabetului era de aproximativ 9% la adulții cu vârsta peste 18 ani. În 2015, diabetul a produs 5 milioane de decese, la nivel internațional.
În țara noastră, aproximativ 2 milioane de persoane suferă de această boală. Evenimentele care se petrec în toată lumea de Ziua Mondială a Sănătății, și care au ca temă diabetul zaharat, reprezintă o necesitate în evidențierea problematicii diabetului.
În ultimii ani, în judeţul Vaslui se constată o creştere a cazurilor de diabet zaharat luate în evidenţă la nivelul cabinetelor de specialitate. În 2015 au intrat în evidenţa medicilor specialişti 1.202 cazuri noi de diabet zaharat, din care 11 cazuri la persoane cu vârste sub 19 ani. La sfârşitul anului 2015 erau în evidenţa Cabinetului de diabet, nutriţie şi boli metabolice 19.400 de bolnavi cu diabet zaharat.
Scopul campaniei este promovarea practicilor comportamentale sanogene în profilaxia şi controlul diabetului zaharat.
Obiectivele campaniei sunt: conştientizarea populaţiei despre incidenţa mare a diabetului, a complicațiilor, povara socio-economică, mai ales în ţările slab şi mediu dezvoltate; conştientizarea populaţiei asupra rolului fiecăruia în promovarea şi păstrarea propriei sănătăţi; declanşarea unor acţiuni specifice, eficiente şi sustenabile în abordarea diabetului.
Pentru a celebra această zi, reprezentanţii Direcției de Sănătate Publică Vaslui, prin Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății, în colaborare cu Primăria Municipiului Vaslui, desfășoară activități cu tema „Controlul Diabetului este în puterea ta!” şi organizează seminarii referitoare la importanţa alimentaţiei sănătoase în prevenirea şi controlul diabetului, şi se vor efectua determinări ale glicemiei.
Activitățile vor avea loc la Centrul de zi pentru persoane vârstnice ”Buna Vestire” Vaslui, pe 13.04.2016, ora 10:00 și la Centrul de zi pentru persoane vârstnice ”Sfântul Nicolae” Vaslui, pe 15.04.2016, ora 10:00.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button