EducatieLocal

Ziua copilului dispărut, marcată la Negreşti

eveniment_negresti
Liceenii din Negrești au marcat Ziua copilului dispărut printr-o activitate de tip workshop, în care au dezbătut motivele pentru care copiii pleacă de acasă, dar și atitudinile pe care părinții ar trebui să le adopte pentru stagnarea acestui fenomen.
Anual, în România, se constată o creştere alarmantă de cazuri de acest gen, cu incidenţă preponderentă la adolescenţi. La nivel european, conform datelor furnizate de către Federaţia Europeană pentru Copilul Dispărut şi Exploatat Sexual (Missing Children Europe), procentul plecărilor voluntare, din total dispariţiilor în rândul copiilor, este în scădere. Majoritatea sunt, de asemenea, adolescenţi cu vârste cuprinse între 15 şi 16 ani.
Elevii liceului negreștean și voluntari ai Organizaţiei “Salvaţi Copiii”, condusă de profesorul Vasile Mariciuc, au fost coordonați de consilierul psihopedagogic Mioara Vieru şi poliţistul de proximitate Daniel Pavel. În urma unei dezbateri argumentate, tinerii au identificat cauzele acestui fenomen: lipsa comunicării cu părinţii, neglijarea, lipsa de supraveghere, conflictele, abuzurile, abandonul şcolar, influenţa anturajului, consumul de alcool şi substanţe halucinogene, situaţia economică a familei.
Dreptul copilului la o familie nu se rezumă doar la a avea părinţi şi o casă. Copiii au nevoie de atenţie, iubire şi comunicare. Neglijarea copiiilor de către părinţi, nealocarea unui timp zilnic pentru a vorbi cu copiii, constrângerile pe care copiii le simt din partea părinţilor în ceea ce priveşte performanţa şcolară sunt factori care pot duce la plecarea voluntară a minorilor de acasă.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button