ActualitateLocal

VIDEO:Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuință

Poliția Română, în parteneriat cu EUCPN (Rețeaua Europeană de Prevenire a Criminalității), EUROPOL și alte 12 state din Europa, lansează astăzi, 19 iunie, prima Zi europeană de prevenire a furturilor din locuință.

Pentru că furtul din locuință este infracțiune în toate statele europene, autoritățile de aplicare a legii, reunite în cadrul EUCPN și EUROPOL, au lansat, astăzi, 19 iunie 2019, o inițiativă ce are drept scop conștientizarea cetățenilor cu privire la modalităţile prin care își pot proteja locuinţa, pentru a nu deveni victime ale furturilor.

Campania „Păstrați surprizele doar pentru vacanță!” este finanțată de Fondul de Securitate Internă al Uniunii Europene, iar prin intermediul acesteia, Poliția Română, în parteneriat cu EUCPN, EUROPOL și alte 12 state, își propune să atragă atenția asupra prevenirii infracțiunilor de furt din locuințe.

Astfel, prin activitățile din această zi, la nivel european, specialiștii în prevenirea criminalității recomandă cetățenilor să nu comunice, în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare, date despre plecarea de acasă, pentru o perioadă mai lungă. Check-in-ul din aeroport aduce like-uri, dar vă face vulnerabil în fața hoților. De asemenea, cetățenii sunt sfătuiți să nu posteze pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţin în casă bunuri de valoare sau că sunt plecați de acasă. Selfie-urile sunt și ele distractive, dar trebuie avut grijă la ce se observă în imagine.

În România, în primele luni ale anului 2019, au fost sesizate 9.210 infracţiuni de furt din locuinţe, cu 5.45% mai puţin faţă de perioada similară a anului 2018, majoritatea fiind înregistrate în mediul urban.

Analiza infracţiunilor de furturi din locuinţe evidenţiază o multitudine de moduri de operare utilizate de infractori pentru săvârşirea unor astfel de fapte. De asemenea, din datele analizate, rezultă că  unul din patru furturi este posibil pe fondul neglijenței proprietarului în a adopta măsuri simple, dar eficiente de autoprotecție.

La nivelul județului Vaslui, poliţiştii din cadrul structurilor de prevenire a criminalității și ordine publică au organizat două sesiuni de informare a peste 80 de cetățeni prezenți la Clubul Prietenia şi Clubul Pensionarilor din municipiul Vaslui, pe linia prevenirii și combaterii furturilor din locuințe.

De asemenea, polițiștii le-au adresat şi o serie de recomandări pentru reducerea gradului de victimizare în urma înșelăciunilor prin metoda “Accidentul”.

În județul Vaslui, în primele luni ale anului 2019, au fost sesizate 273 infracţiuni de furt din locuinţe, majoritatea fiind înregistrate în mediul rural.

Alte recomandări  preventive:

  • Încuiați ușile și ferestrele, când plecați de acasă, chiar și pentru scurt timp;
  •  Montați încuietori și lacăte solide la ușile și porțile de acces în locuință/gospodărie/anexe;
  • Nu permiteți, sub niciun motiv, accesul persoanelor necunoscute în  curte/locuințe;
  • Stabiliți și mențineți relații bune cu vecinii. Ei pot recunoaște și semnala prezența unor răufăcători în curtea dumneavoastră;
  • Asigurați-vă că gospodăria este iluminată pe timp de noapte. Un sistem de iluminare cu senzori de mișcare este foate eficient;
  • Nu păstrați în casă sume importante de bani și nu faceți publice valorile pe care le dețineți în locuință;

Pentru mai multe informații, accesați:

www.prevenireacriminalitatii.ro, www.eucpn.org

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button