ActualitateLocal

Veste tristă pentru vasluieni: A murit academicianul Constantin Toma, născut la Gugești!

Mediul academic și științific din România și străinătate a pierdut un mare om. Este vorba despre Academicianul, prof. univ. dr. Constantin Toma, de la Facultatea de Biologie, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, trecut la cele veșnice.

”Să fii pomenit în VECII VECILOR. AMIN, bunul meu coleg, PRIETEN și frate de suferințe și bucurii !Cum aș putea uita mărturisirea TA: Între colegii mei ..se numără și Ionel Miron, un prieten constant ..de peste șase decenii !Rar mi-a fost să cunosc și să prețuiesc un naturalist atât de pasionat pentru studiul vietatăților acvatice, un naturalist care a călătorit mult prin Europa , dar și prin Asia și Africa , unde a cunoscut viața din pustiul Sahara”, a scris pe pagina de facebook prof.univ.dr.Ionel Miron, un alt academician al Vasluiului.

Născut la 19 noiembrie 1935, în satul Gugești, județul Vaslui, Constantin Toma nu a avut o copilărie ușoară.

La vârsta de șase ani a rămas practic fără tată pentru o perioadă lungă de timp, tatăl său fiind mobilizat în război din anul 1941 până în 1944. Dintr‑o mare nenorocire, tatăl său a decedat la 14 octombrie 1947, lăsând o mamă văduvă cu șase copii, dintre care cel mai mare, Constantin, în vârstă de 12 ani.

Preocupările sale științifice, toate din domeniul biologiei vegetale, se încadrează în următoarele direcții principale: floristică, corologie și fitocenologie, fitoteratologie, dendrologie și fenologie, blastogenie, fiziologie și radiogenetică, citologie și embriologie, biologia sexualității, xilotomie și fitochimie, morfologie, histologie și anatomie.

Lucrările originale, în număr de peste 300, totalizează peste 3500 de pagini tipărite și sunt ilustrate de peste 3300 de figuri originale (desene și fotografii la microscop), numeroase tabele, grafice și diagrame, unele din ele fiind preluate în renumite tratate de sinteză publicate în țară și în străinătate (Oxford, Stuttgart, Berlin, Bruxelles, Paris).

Peste 100 de lucrări (studii și articole, cărți și tratate) sunt citate și folosite la elaborarea unor studii, monografii, enciclopedii, sinteze românești și străine de mare circulație (de exemplu Feddes Repertorium – Berlin; Adansonia – Paris; Lejeunea – Bruxelles, Encyclopedia of Plant Anatomy – Stuttgart, Anatomy of the Dicotyledons – Oxford ș.a.).

Pentru întreaga sa activitate științifică și instructiv‑educativă a fost răsplătit cu numeroase distincții, cu ordine, cu medalii, cu diplome de excelență (6), de onoare (6), cu trei titluri de „Doctor Honoris Cauza” a trei universități din țara noastră, cu trei premii „Emanoil Teodorescu” din partea Academiei Române și multe altele.

Din anul 1991 este Membru Corespondent al Academiei Române, iar din anul 1999 este Membru titular al Academiei Naționale de Științe Ecologice din Republica Moldova.

Datorită rezultatelor excepționale obținute în domeniul științific și didactic, în anul 2012 este ales Membru titular al Academiei Române.

Constantin Toma a fost director al Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” din Iași (1986–1990); Decan al Facultății de Biologie‑Geografie‑Geologie din Iași (1989–1990); șef al Catedrei de Biologie vegetală de la Facultatea de Biologie din Iași (1990–1996); Secretar științific al Senatului Universității „Al. I. Cuza” din Iași (1990–1992); Decan al Facultății de Biologie din Iași (din 1996); Președinte al Societății de Științe Biologice din România, filiala din Iași (din 1986); Vicepreședinte al Societății de Științe Biologice din România din 1990); Președinte de onoare al Societății de Științe Biologice din România (din 2008).

Academicianul a fost un invitat permanent al Vasluiului în cadrul Simpozionului Internațional “Emil Racoviță”.

El le-a cerut dascălilor vasluieni să dedice în fiecare an luna noiembrie marelui savant, Emil Racoviță, care a copilărit pe meleagurile vasluiene.

 ”Folosesc acest prilej pentru a sugera muzeului, corpului didactic din județul Vaslui să nu scape niciun prilej ca în această lună noiembrie, în fiecare școală din județul Vaslui, profesorii de științe naturale, de biologie, geografie, geologie, știința mediului să facă cunoscută această mare personalitate în randul elevilor. Este datoria noastră, a celor care facem educație și instrucție, să insuflăm elevilor, copiiilor noștri și, prin ei, părinților, despre această mare figură a naturaliștilor români, a savanților români, a științei europene, om cunoscut peste tot în lume”, a transmis academicianul Constantin Toma în cadrul simpozionului.

Omagiu celui care și-a dedicat viața cercetării și științei, fiind un adevărat model de profesor universitar de înaltă ținută academică, de autoexigență, de rafinament și elocvență, dar și de o viață trăită cu moderație, discreție și înțelepciune.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button