ActualitateLocal

Vasluiul se confruntă cu o criză nemaiîntâlnită de medici

gethumb.php
În judeţul Vaslui există în prezent 173 de cabinetele de medicină de familie, cu o medie de 2.764 de pacienţi înscrişi la un medic, rezultând un deficit de 90 de specialişti. Toţi cei prezenţi, ieri, la şedinţa Comisiei de dialog social pentru problemele persoanelor vârstnice, în frunte cu prefectul Daniel Olteanu, au căzut de acord că situaţia din sistemul de medicină primară este dramatică.
„Aceşti indicatori reflectă o asistenţă medicală precară din cauza presiunii care este pe un singur medic”, a subliniat Mihaela Vlada, directoarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.
Patru comune nici nu au medic de familie: Bogdăneşti (3.350 de locuitori), Ibăneşti (1.579), Dodeşti (1.800) şi Pochidia (1.730). Asta pentru că nu există doritori pentru posturile de la ţară. Din nefericire, în următorii trei ani, 15 medici se vor pensiona, în vreme ce alte zeci se pregătesc de ieşirea din sistem, ţinând cont că vârsta medie a medicilor de familie este de 50 de ani. Principala cauză a acestui definit de medici este sărăcia, care îi îndeamnă pe medicii vasluieni să plece să lucreze în alte ţări ale Uniunii Europene.
Participanţii la şedinţa de ieri au aflat şi despre dezechilibrele uriaşe care există în medicina de familie vasluiană: unii medici au câte 4.000 de pacienţi înscrişi, în vreme ce alţii, doar 600.
„Cum de li se permite să aibă câte 4.000 de pacienţi, în condiţiile în care este clar că nu-i pot deservi pe toţi?”, a întrebat retoric prefectul Daniel Olteanu.
Violeta Stoican, preşedinta Colegiului Medicilor Vaslui, a explicat că un medic primar cu 2.500 de pacienţi obţine un venit personal de numai 3.000 de lei pe lună: „Cu 500 de pacienţi nu poţi să întreţii un cabinet”.
„Unii primari consideră medicina de familie drept o afacere privată”, a expus Mihaela Vlada, directoarea DSP, motivul pentru care edilii nu se implică în asigurarea acestor servicii pentru populaţia din comunele pe care le conduc. Pe de altă parte însă, există şi cabinete medicale foarte bine puse la punct de către administraţia publică, cum este cel de la Pochidia, dar care tot nu au căutare în rândul medicilor.
„Este un cerc vicios”, a fost constatarea prefectului, care a promis că va înainta către guvern un memoriu al Colegiului Medicilor şi va cere soluţii, de altfel, deja identificate de cei prezenţi la şedinţa Comisiei de dialog social: acordarea de stimulente financiare pentru medicii de familie din rural, precum reduceri sau scutiri de impozite, sprijin financiar pentru transport, locuinţe de serviciu, reabilitarea şi dotarea cabinetelor conform normativelor în vigoare.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button