Internaţional

Vasluiancă, premiată de preşedintele SUA

Vasluianca Viviana Grădinaru, cercetător principal la California Institute for Technology, se numără printre cei 105 câştigători din acest an ai “Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers”, cea mai înaltă distincţie acordată de conducerea SUA tinerilor specialişti în domeniul cercetării ştiinţifice şi tehnologice, anunţă un comunicat de presă al Preşedinţiei SUA, care precizează că înmânarea premiilor va avea loc într-o ceremonie organizată la Washington în primăvara acestui an.

“Aceşti cercetători aflaţi la începutul carierei lor sunt deschizători de drum pentru eforturile noastre de a face faţă şi de a înţelege provocări pornind de la schimbările climatice până la sănătate şi bunăstare”, a afirmat preşedintele american, Barack Obama, care i-a felicitat pe laureaţi şi i-a încurajat să fie în continuare un exemplu “al incredibilei ingeniozităţi a poporului american”.

Viviana Grădinaru este născută la Vaslui, unde a urmat cursurile Liceului “Mihail Kogălniceanu”, în anul 2000. Ea nu a rămas în România şi a emigrat în SUA, unde a absolvit Facultatea de Fizică. Vasluianca are un doctorat la prestigioasa Universitate Stanford din SUA şi este profesor asistent la California Institute for Technology. Ea a devenit celebră prin obţinerea unor şoareci cu piele şi organe complet transparente. În acest fel, se deschide calea pentru o mai bună înţelegere a interacţiunilor dintre creier şi corp, pentru posibilitatea unui diagnostic clinic mai precis şi pentru o mai bună monitorizare a bolilor, după cum a explicat Viviana Grădinaru, citată de ziarul britanic “The Independent” la 1 august 2014.

Aceste premii au fost instituite în 1996, de preşedintele de atunci al SUA, Bill Clinton, câştigătorii fiind recompensaţi pentru cercetările lor ştiinţifice inovative, precum şi pentru angajamentul lor în beneficiul comunităţii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button