ActualitateLocal

Urșii de la Comănești revin la Festivalul de datini de la Vaslui

Piaţa civică a Vasluiului a va gădui o nouă ediția a Festivalului de Datini și Obiceiuri. Mii de vasluieni sunt așteptați aici pentru a revedea formaţiile de colindători şi alaiurile de urşi, capre şi urători.

Urşii de la Comăneşti reprezintă atracția ediţiei din acest an a Festivalului.

Iubitorii tradiţiilor populare vor avea ocazia să mai urmărească jocul „cerbului” de la Heleșteni (Iaşi).

Salba de obiceiuri de iarnă continuă în fața localnicilor cu formațiile din județ, care vor împrospăta memoria iubitorilor de tradiții cu dansul Caprelor şi Căiuţilor sau cu vocile de fete şi băieţi, strigând ritmuri din popor.

”Judeţul Vaslui este recunoscut în întreaga ţară pentru bogăţia şi varietatea obiceiurilor de iarnă. În toate localităţile se colindă, se merge cu pluguşorul şi se joacă piese de teatru popular în diverse variante. Specifice zonei sunt jocurile de măşti, care reprezintă mereu atracţia festivalului”, a declarat Lucian Onciu, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui.

Şi la ediţia din acest an, Capra Mare, de la Todireşti, caprele de la Ivăneşti, colindătorii de la Pogoneşti sau alaiul de obiceiuri de iarnă de la Buda-Oşeşti, vor evolua pe scena festivalului.

Evenimentul are loc luni, 23 decembrie, și va debuta la ora 10 cu o Paradă, urmată de concursul propriu-zis, care va începe de la ora 11.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button