EducatieLocal

Un nou examen pentru profesori

bac1
Cadrele didactice care nu au obţinut definitivatul vor intra în febra examenelor. La Vaslui sunt aşteptaţi pentru susţinerea acestui examen 239 de dascăli. Potrivit legislaţiei din învăţământul preuniversitar, cadrele didactice pot să susţină acest examen după primul an de activitate la clasă.
Potrivit metodologiei, un cadru didactic absolvent al sistemului Bologna trebuie să susţină examenul în maximum trei ani de când a început să profeseze. Pentru cei care au finalizat studiile înainte de 2012, definitivatul trebuie obţinut într-o perioadă de maximum şapte ani de când au început să predea. Vechimea se calculează pe baza orelor pe care le are profesorul respectiv la catedră. Pentru profesorii tineri, care vor să susţină definitivatul după primul an de învăţământ, dar nu îndeplinesc condiţiile de vechime, se poate face derogare, dar doar pentru o lună.
Definitivatul este gradul fără de care cadrele didactice nu se pot titulariza, chiar dacă au ocupat un post vacant. Contractul lor se face tot pe perioadă determinată.
În ceea ce priveşte examenul de definitivat de anul acesta, candidaţii trebuie ă fie prezenţi în săli în intervalul orar 8.00-8.45.
Subiectele vor cuprinde cerinţe de psihopedagogie, metodică, dar şi din disciplina pe care o predau.
Pentru a promova definitivatul, nota minimă este 8. Candidaţii care nu ştiu să rezolve cerinţele de pe foaia de examen se pot retrage după o oră, iar sesiunea nu se va lua în calcul. Pentru a se putea retrage, nu trebuie să treacă însă mai mult de trei ore de la primirea variantei de subiecte. Timpul efectiv alocat examenului este de patru ore.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button