ActualitateLocal

Ultimele zile de şcoală

ISJ-Vaslui
Pentru elevii din clasa a VIII-a, cursurile anului şcolar 2015-2016 se încheie vineri, 17 iunie. Tot atunci, absolvenţii de gimnaziu îşi iau adio de la şcoala în care au învăţat timp de opt ani. Nu urmează o vacanţă, ci primul examen important din viaţa de elev, Evaluarea Naţională, apoi admiterea la liceu. De vacanţă se vor bucura abia din a doua jumătate a lunii iulie. Până atunci, vor avea un program încărcat şi vor traversa o perioadă dificilă.
Înscrierile la Evaluarea Naţională se desfăşoară în perioada 15-17 iunie. Pe 27 iunie, este progaramată proba scrisă la limba şi literatura română, urmând ca pe 29 iunie să aibă loc proba la matematică. Rezultatele vor fi afişate pe 1 iulie, până la ora 16. Contestaţiile se depun în aceeaşi zi, între orele 16-20. Între 2-4 iulie se vor rezolva contestaţiile, iar rezultatele finale se afişează pe 5 iulie.
Începând din 8 şi până pe 12 iulie, absolvenţii de gimnaziu pot completa opţiunile în fişele de înscriere la repartizarea computerizată în licee. Şi anul acesta, admiterea se va face tot pe baza mediilor obţinute la Evaluarea Naţională, care contează în calculul mediei de admitere în proporţie de 75%, restul de 25% reprezentând media generală obţinută pe parcursul celor patru ani de gimnaziu.
Prima etapă a repartizării computerizate în licee, care se va face în funcţie de opţiunile candidaţilor, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, va avea loc pe 19 iulie.
Pentru absolvenţii care nu participă la această etapă sau care rămân nerepartizaţi (cel mai adesea, din cauza numărui mic de opţiuni trecute în fişa de înscriere) va fi organizată o a doua etapă a repartizării computerizate, în data de 28 iulie. Repartizarea se va face pe locurile rămase libere după prima etapă.
La repartizările computerizate se pot înscrie doar absolvenţii de gimnaziu care au susţinut Evaluarea Naţională, indiferent de rezultatul pe care l-au obţinut.
Absolvenţii care nu au participat la niciuna dintre etapele repartizării computerizate în clasa a IX-a mai au o şansă în toamnă, în perioada 1-2 septembrie, când se va face repartizarea în şedinţă publică, pe locurile rămase libere. La cea de-a treia etapă a admiterii la liceu, pot participa şi absolvenţii care nu au susţinut Evaluarea Naţională.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button