ActualitateLocal

Tu votezi, MAI te informează

afis-final
Informarea şi conştientizarea cetăţenilor asupra riscurilor pe care le implică nerespectarea legislaţiei pe durata alegerilor locale reprezintă o prioritate pentru Ministerul Afacerilor Interne, sens în care, la nivelul instituţiei a fost realizată o campanie de informare a cetățenilor cu privire la principalele prevederi legale referitoare la exercitarea dreptului de vot.
Contravenţiile legate de procesul alegerilor locale sunt prevăzute la capitolul V din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice. Printre aceste contravenţii se numără:
Continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale (în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, la ora 7,00), prin lansarea, afişarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum şi sfătuirea alegătorilor, în ziua votării, la sediul secţiilor de votare sau în jurul acestora pe o rază de 500 m, să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianţe politice, alianţe electorale ori candidaţi independenţi – se sancționează cu amendă de la 1.400 lei și 2.000 lei.
Comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare – se sancţionează cu amendă de la 2.200 lei la 3.000 lei.
Prezenţa mai multor persoane în cabina de vot (cu excepția situațiilor prevăzute de lege) precum şi fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot – se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei.
Distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propaganda electorală – se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei.

Infracţiuni electorale
Acestea sunt prevăzute în Codul Penal, Titlul IX. Infracţiuni electorale, la art. 385 – 393. Printre aceste infracțiuni, enumerăm:

Oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase (excepţie fac bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice) în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat – se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi. Aceeași pedeapsă este prevăzută și pentru:
 împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales;
 utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals;
 fapta persoanei care votează prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător.
În contextul organizării alegerilor locale din acest an, M.A.I. desfășoară o campanie de informare a cetățenilor cu privire la principalele prevederi legale referitoare la exercitarea dreptului de vot. Prin intermediul acestei campanii, alegătorii primesc recomandări utile în raport cu procesul electoral: să dețină documente de identitate valabile, să nu accepte mita electorală și să respecte confidențialitatea votului.
Pe pagina oficială de Internet a MAI există o secțiune dedicată alegerilor care conține principalele prevederi legale referitoare la alegeri, contravențiile ce pot fi constatate de angajații MAI și infracțiunile prevăzute de Codul Penal, precum și link-uri către deciziile Biroului Electoral Central și ale Autorității Electorale Permanente.
Având în vedere rolul esențial pe care mediul on-line îl are în informarea alegătorilor, campania MAI include o componentă de informare specială și pe contul de Facebook.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button