ActualitateEducatieLocal

Tichete pentru “Fiecare copil în Grădiniţă”

Primarii, asistenţii sociali şi directorii de grădiniţă din judeţul Vaslui au participat la sesiunea judeţeană de informare asupra modului de implementare a programului naţional reglementat prin Legea nr. 248/2015, prin care părinţii cu venituri reduse primesc tichete pentru a-şi duce copiii la grădiniţă.

Aproape 5.900 de copii din judeţul Vaslui ar putea beneficia de tichete sociale, dacă vor merge la grădiniţă. Instituţia prefectului, alături de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) şi Asociaţia OvidiuRo, a demarat, deja, sesiunile judeţene de informare a primarilor, asistenţilor sociali şi a directorilor de grădiniţă asupra modului de implementare a Programului naţional “Fiecare Copil la Grădiniţă”, care încurajează prezenţa la grădiniţă a copiilor între trei şi şase ani prin acordarea unui tichet social în valoare de 50 de lei lunar.
Stimulentul se acordă familiilor cu mai puţin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie şi este condiţionat de prezenţa zilnică a celor mici la grădiniţă.

“Banii vin din cotele defalcate de TVA prin administraţia financiară, la primărie, iar asistenţii sociali vor primi o cerere de la părinţi şi o declaraţie pe proprie răspundere cum că copilul este înscris la grădiniţă. Pe baza acesteia se verifică veniturile familiei, care nu trebuie să depăşească 284 de lei pe membru de familie pe lună, adică venitul minim garantat, iar pentru o persoană singură dublu“, au precizat reprezentanţii Asociaţiei OvidiuRo.

Acordarea tichetelor sociale este condiţionată de prezenţa regulată a copiilor la grădiniţă. Normele de aplicare precizează că totalul absenţelor motivate permise se calculează pe baza unui algoritm în care învoirile personale (maximum trei) şi scutirile medicale nu pot depăşi 50% din numărul total de zile de grădiniţă din luna respectivă. Stimulentele acordate sub forma tichetelor sociale pot fi utilizate pentru achiziţionarea produselor alimentare, de igienă, rechizite şi îmbrăcăminte. Se interzice utilizarea tichetelor pentru cumpărarea de ţigări sau băuturi alcoolice ori valorificarea acestora prin transformarea în bani.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button