Actualitate

Strănepoata conducătorului adjunct al Expediției Belgica, la Vaslui


Miercuri si joi, Vasluiul devine polul academicienilor, cercetătorilor și al istoricilor din România, Belgia și Norvegia. Aceștia participă la prima ediție a Conferinței Internaționale ”Emil Racoviță”. Evenimentul este organizat de Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui, sub coordonarea directorului instituției, Ramona Mocanu, și se află la prima ediție.
Printre invitați se regăsește și Charlotte Rolin Jacquemyns, strănepoata conducătorului adjunct al Expediției Belgiene în Antarctica, căpitanul George Lecointe. Zoolog de profesie, aceasta va prezenta o parte din poveștile cu privire la străbunicul ei, trăite în timpul expediției, alături de marele savant, Emil Racoviță.
Charlotte Rolin Jaquemyns va fi însoțită de Oliver de Schrevel.
Tot din Belgia, la Vaslui se vor mai afla Willy Versluys și Eddy Stuer, membrii ai Societății Internaționale Belgica, iar din Norvegia și-a anunțat prezența Kjell Gudmund Kjaer, care va prezenta lucrarea ”Nava polară Belgica-vas internațional”.
În cadrul Conferinței, Stephanie Roland va prezenta filmul ”Deception Island”, iar academicienii Constantin Toma și Ionel Miron vor prezenta preocupările botanice ale lui Emil Racoviță, fiind primul explorator subacvatic din România.
Temele prelegerilor dezbătute în cadrul conferinței, structurate pe două zile, organizate în sala ”Ștefan cel Mare” a Consiliului Județean sunt: Colecția ”Emil Racoviță” a Muzeului Județean; Colaborarea româno-belgiană de la Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui; Preocupările botanice ale lui Emil Racoviță; Nava polară “Belgica”, – vas internațional; Emil Racoviță, primul explorator subacvatic din România; Actualitatea gândirii evoluționiste a lui Emil Racoviță; Taxoni denumiți în onoarea exploratorului Emil Racoviță; Importanța unor observații publicate de Emil G. Racoviță legate de obiective din Munții Apuseni, din perspectiva prezentului.
Conferința mai cuprinde și o vizită la Casa Memorială ”Emil Racoviță” din comuna Dănești.
Biologul, speologul şi exploratorul Emil Racoviţă s-a născut la Iaşi pe data de 15 noiembrie 1868, într-o familie de boieri moldoveni ai căror strămoşi au urcat pe tronul ţării în secolul al XVIII-lea. A copilărit în judeţul Vaslui, la Sorăneşti, iar primele studii le-a făcut în Iaşi, sub îndrumarea scriitorului şi învăţătorului de atunci, Ion Creangă.
Este primul român care a ajuns în Antarctica, a pus piatra de temelie a biospeologiei, ştiinţa care studiază fauna şi flora peşterilor. În 1920, când această ştiinţă se cristalizase pe deplin, tot Emil Racoviţă a întemeiat, la Cluj, cel dintâi Institut de Speologie din lume, adevărat centru al cercetărilor biospeologice mondiale. Visele sale şi spiritul său de aventură l-au purtat în Insulele Baleare şi Caraibe, America Latină şi Europa. Doctor al Facultăţii de Ştiinţe din Soborna, a semnat, în 1907, actul de naştere a biospeologiei, definită de el ca ştiinţă a formelor de viaţă din mediul subteran, prin publicarea studiului „Essai sur les problčmes biospéologiques“.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button