Sport

Situaţie halucinantă la FRH Vasluiul, trimis la baraj

hc vaslui1
Federaţia Română de Handbal (FRH) şi-a bătut joc de un întreg oraş, luând o decizie halucinantă, pe care lumea handbalului românesc a catalogat-o drept ruşinoasă, mai puţin cei care formează Comisia de Competiţii şi Consiliul de Administraţie al federaţiei, care au întors hotărârea Departamentului tehnic, care a decis ca Minaur Baia Mare să meargă la baraj, clubul fiind înştiinţat printr-o adresă oficială. Maramureşenii nu s-au lăsat mai prejos şi au trimis un memoriu către Consiliul de Administraţie şi preşedintele Alexandru Dedu, prin care contestă invitaţia făcută de FRH, considerând că în clasamentul final în urma desfăşurării play-out, întocmit conform regulamentului, după luarea în calcul a celor 20 de jocuri pentru fiecare echipă nu reflectă în mod real ordinea echipelor, întocmită ca urmare a aplicării criteriilor de departajare pentru echipele aflate la egalitate de puncte (art. 30.2a din R.O.D.C.N.H.) HCM Baia Mare consideră că prin aplicarea art. 30.2a, clasamentul între cele 3 echipe aflate la egalitate de puncte ar fi trebuit aplicat ţinând seama de rezultatele înregistrate în toate jocurile (campionatul regulat şi play-out).
Supunându-se la vot cele două variante existente, respectiv : participarea la baraj a HCM Minaur Baia Mare sau a HC Vaslui, rezultatul votului a fost: 10 voturi pentru participarea echipei HC Vaslui, în condiţiile aplicării art. 30.2a, ţinând seama de toate jocurile jucate de cele 3 echipe, atât în campionatul regulat, cât şi în play-out, datorită faptului că play-out-ul a început ţinând seama de rezultatele din campionatul regulat.
Tot acest caz s-a complicat inutil pentru că FRH nu a anunţat destul de clar, de la bun început, ce se întâmplă în cazul unei egalităţi de puncte la sfârşitul sezonului, dacă vor conta doar meciurile directe din play-out sau şi cele din sezonul regular. Astfel, sâmbătă când s-a terminat campionatul, nu se ştia echipa care a scăpat de emoţiile retrogradării şi echipa care va merge la turneul de baraj! Luni, FRH a anunţat turneul de baraj cu Minaur Baia Mare, ceea ce înseamnă că a luat în considerare doar meciurile directe din turneul play-out! Marţi, Comisia de Competiţii a schimbat decizia, după ce a luat în considerare şi meciurile din sezonul regular. HC Vaslui este acum echipa care va juca în turneul de baraj de la Braşov.
“Jucătorii sunt în vacanţă, cei care sunt la final de contract au şi plecat din oraş. Am şi sărbătorit deja menţinerea în prima ligă, bazându-ne inclusiv pe ce ne-a comunicat Mihail Bocan, secretarul general al FRH, înaintea partidei cu Minaur din penultima etapă a sezonului. Am fost interesaţi de modul de departajare în caz de egalitate, am vrut să fim siguri. La fel ca Baia Mare, care spusese că nu se prezintă, aceleaşi gânduri le avem şi noi. Pe lângă faptul că handbaliştii sunt deja în vacanţă, prezenţa la o nouă competiţie presupune anumite cheltuieli. Este greu să faci rost de bani de pe o zi pe alta, având în vedere că suntem un club finanţat de autorităţi locale”, au spus Sandu Iacob.
Antrenorul HC Vaslui susţine că toată această agitaţie a pornit din momentul în care Minaur s-a văzut în situaţia de a ajunge la turneul de baraj: “Cu câteva etape înainte de final, Minaur avea 9 puncte în faţa noastră şi stătea liniştită. Atunci, cei de acolo nu s-au preocupat de turneul de baraj. Când situaţia a devenit egală, s-au agitat şi au reuşit să schimbe regulamentul!”.
HC Vaslui a solicitat Federaţiei Române de Handbal să schimbe ultima decizie a Comisiei de Competiţii, în sensul “de a stabili că ocupanta locului 1 în play-out este HC Vaslui şi nu HCM Minaur Baia Mare”. Motivaţia clubului este că respectiva Comisie a interpretat greşit regulamentul, iar ca argument a fost adus chiar regulamentul de FR de Fotbal, unde de asemenea este prevăzut un sistem cu play-out.
Fostul mare handbalist al României a lăsat să se înţeleagă faptul că la cel mai înalt nivel s-a acţionat pe grupuri de interese: “E posibil ca de-a lungul timpului să se fi format anumite conexiuni. Acest subiect s-a discutat cu circuit închis cu o zi mai devreme să primim un răspus. S-ar putea să mă coste cariera pentru ce spun, dar mă motivează genul de acţiune a lui Tolontan cu Hexifarma, cea a poliţistului Godină, etc”.
Conform unor conversaţii care s-au purtat, cu circuit închis, la cel mai înalt nivel, reiese faptul că HC Vaslui este echipa aflată pe primul loc în play-out. Iată ce spune secretarul general al FRH, Mihail Bocan, care s-a adresat membrilor Consiliului de Administraţie: “Cer scuze pentru întârzierea cu care mă bag în seamă, încercând să răspund şi eu în scris ( deşi n-am fost invitat !) întrebării din cadrul concursului “Cine ştie … când va avea nevoie”), probabil dotat cu marele premiu “Dai un vot, capeţi două”. ~n primul rând să explic de ce “în scris”. Pentru că înainte cu câteva zile de lansarea întrebării pe mail, am fost sunat de către dl. Kotecz şi dl.Bala, care s-au arătat interesaţi de modul în care se face departajarea echipelor aflate la egalitate de puncte. Le-am răspuns că se face cf. criteriilor din ROAH. Liga Naţională. După parcurgerea sezonului regulat (tur şi retur) echipele au fost împărţite în două grupe valorice, Play Off locurile 1-8, respectiv Play Out, locurile 9-14. Fiecare echipă şi-a ocupat poziţia (locul) în grupa respectivă: în Play Off conform punctelor acumulate în sezonul regulat, în Play Out conform punctelor acumulate în jocurile dintre ele în sezonul regulat. După această împărţire, având ca bază punctele din sezonul regulat, rezultatele acestui sezon NU MAI INTRă ÎN CALCULUL FINAL. a- Dacă ţinem cont de ele în Play Out, înseamnă că echipele vor beneficia de două ori de punctele (rezultatele) obţinute în sezonul regulat: o dată la “zestrea” cu care a intrat în competiţie şi a doua oară la deparajare; b- De ce n-am ţine cont de punctele (rezultatele) obţinute în sezonul regulat şi la Play Off? Atunci poate n-ar mai fi nevoie de jocul trei, pentru că în caz de egalitate la puncte în Play Off, ar trebui să le adăugăm şi punctele din tur şi retur. în Regulamentul de desfăşurare se spune că la Play Off se joacă după sistemul “două victorii din trei jocuri”: ţinem cont că s-au mai jucat două meciuri în sistemul regulat şi, dacă e cazul, după primul joc din această fază facem deja departajarea câştigătoarei. ~n acelaşi regulament se prevede ca la Play Out echipele “intră cu punctele acumulate în jocurile directe”, o singură dată, nu de două ori. Fără a avea pretenţia că m-am facut înţeles sau că voi câştiga premiul pus în joc ( nu mă interesează !), vreau doar să vă reamintesc că există o comisie specializată căreia i-aţi dat girul să răspundă la astfel de întrebări. Pentru nemulţumiţi există căi de atac, precum ştiţi”.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button