Simpozionul județean ”Ascultă-i și apără-le drepturile!”


Școala și Primăria comunei Gârceni au reușit să creeze emulație în jurul adulților, cu privire la drepturile copiilor, tema generală a simpozionului județean ” Ascultă-i și apără-le drepturile””, eveniment ajuns la cea de a doua ediție. Directorul gimnaziului, Veronica Topliceanu, susținută de bibliotecara comunală, Gabriela Rusu, a dat frâu sentimentelor, prin promovarea dreptului la educație, la informație și la joacă, oferindu-le participanților un spectacol artistic, cu o încărcătură emoțională aparte, grație cuvintelor bine meșteșugite, dar și cântecelor prezentate.
În aceeași notă a fost și primarul Sorin Scutelnicu, care a promis că, atât timp cât va fi în fruntea comunității, investiția în educație va fi o prioritate.
”De câte ori școala va invita primăria la activitățile sale, vom răspunde cu promptitudine. E un crez al meu. Investiția în educație nu se va pierde niciodată. Roadele nu apar imediat, dar pe viitor sigur se vor vedea rezultatele scontate”, a spus Sorin Scutelnicu.
Pentru ediția din acest an a simpozionului, edilul Gârceniului a ținut să aducă în fața localnicilor două personalități, care au plecat din zonă, iar acum fac cinste comunei. Prima persoană prezentată a fost artistul plastic Constantin Tofan, profesor al Universității de Arte Iași, căruia i-a conferit o plachetă de excelență, considerând că ”unul din drepturile copiilor este de a cunoaște oameni, care au plecat din Gârceni și prin foarte multă muncă, accentuez acest lucru, au ajuns acolo undeva sus și reprezintă cu cinste comunitatea noastră”.
”Aici m-am format ca om, ca profesor. Niciodată nu pot să uit locul unde m-am format. Am trecut și prin clipe mai grele, dar niciodată nu am dat înapoi. Am avut un crez, acela de a ajuta oamenii, fiindcă și eu, la rândul meu, am fost ajutat. Când s-a putut, m-am ținut de cuvânt. Viața de artist este una frumoasă. Am cutreierat cu expozițiile mele, cu lucrările mele, prin toată Europa. Pot să vă spun că am lucrări și în America, Canada și în Japonia. Nu sunt un om bogat, dar nici foarte sărac, adică îmi permit să-mi fac și pasiunea, care e pescuitul. Partea de creație se trage de aici, din zona natală. Cei care vor să vadă de unde am plecat și unde am ajuns, pot să vadă din lucrările mele”, a spus Constantin Tofan.
Cea de a doua personalitate prezentată a fost Ionel Armeanu Ștefănică, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, care le-a amintit participanților despre un drept fundamental al copilului, anume dreptul la joacă, în prezent destul de ignorat de părinții actuali.
”Ce am face noi, părinții, dacă pentru o zi am fi copii. Cred că singurul lucru care ar trebui să-l facem e să ne jucăm. De-a lungul timpului, de când am fost copii și până acum, când aproape terminăm activitatea, constatăm că școala ne oferă din ce în ce mai puțin posibilitatea să ne jucăm. Introduce foarte multe noțiuni din ce în ce mai complexe și mai complicate, pe care trebuie să le memorăm, dar care nu ne e necesar pe viitor. Dacă am veni cu un joc din tinerețea noastră, ne-am aduce aminte imediat cum se joacă. Cred că dacă școala ar folosi jocul mai mult, ar avea numai de câștigat. Toată lumea e obsedată de ideea evaluării și a clasamentului în ultimul timp, ceea ce nu e bine”, a spus Ionel Armeanu Ștefănică.
În final, învățătoarea Ana Scutelnicu a ținut să puncteze faptul că la Gârceni există un ONG, intitulat ”Trecut, Prezent și Viitor Gârcenean”, care are ca activitate principală susținerea copiilor din Gârceni la școală, mare parte dintre ei făcând cinste comunității, fiind prezentat cazul unei tinere, care, susținută de ONG-ul local, a ajuns studentă în primul an la Litere.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Tânăr din Bârlad reținut pentru trafic de droguri

La data de 27 iunie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vaslui, împreună …

Autoritățile se pregătesc de perioada caniculară

Având în vedere atenționările Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor – Administrația Națională de Meteorologie, privind …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *