ActualitateLocal

Simpozion ”In Memoriam Toader Prodan” la Fălciu

Primăria comunei Fălciu a organizat simpozionul omagial ”In Memoriam Toader Prodan”.

Evenimentul a adunat mai mulți specialiști din agricultura județului Vaslui, pe fostul ambasador al R.Moldova, Vasile Bumacov, și deputatul Eduard Popica.

Aceștia au dorit să aducă un omagiu celui care a fost stindardul agriculturii pe Valea Prutului.

”Întâlnirea de astăzi este un prilej de a ne aduce aminte de cei care au fost și ce au făcut aceia care au fost poate contemporani cu noi sau care au trăit înaintea noastră. Orice viață de om comportă discuții, mai ales pentru un om care a fost în viață exemplar, cum a fost și inginerul Toader Prodan. Un om care a trăit în două regimuri politice, care are o activitate meritorie în domeniul în care a activat ca specialist, un om activ în viața societății în care a activat. Personal, l-am cunoscut și l-am apreciat, iar prezența atâtor persoane la acest simpozion reprezintă un semn de apreciere și recunoștință pentru Toader Prodan, pentru viața și activitatea sa”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Deși a plecat dintre noi de aproximativ un an, inginerul Toader Prodan a devenit o poveste, rămâne printre noi.

”Este un moment deosebit pentru comunitatea noastră, am venit aici să-l comemorăm pe inginerul Toader Prodan, un bun specialist, un om deosebit, bun familist. El și-a pus amprenta asupra comunității noastre și îi suntem recunoscători pentru tot ceea ce a făcut, de la inginer stagiar și până la director general la IAS Fălciu, fiind alături de acțiunile organizate de comunitate, ori de câte ori a fost nevoie de domnia-sa. Mă bucur că au venit atât de mulți oameni, că au participat la acest simpozion dedicat activității inginerului Prodan. Un om deosebit, pe care îl vom purta mereu în suflete”, a spus primarul comunei Fălciu, Neculai Moraru.

Fiu al ținutului vasluian din zona Fălciului, comuna Berezeni, Toader Prodan a ridicat agricultura acestei zone la rang de artă.

”Inginerul Toader Prodan a avut o viață scurtă, în mod nedrept. De ce să ne părăsească în puterea vârstei un om atât de bun, de curat, de deștept, de loial și de dedicat, a cărui întreagă viață și-a dăruit-o slujirii comunității în care a activat, pentru care a trudit, o comunitate pe care a pus-o înaintea propriilor dorințe și nevoi?

Căci, dl. Prodan a fost un adevărat truditor. Nu dorea să demonstreze nimic, nimănui, ci doar să-și îndeplinească, în mod exemplar, misiunea pe care și-o asumase. Un om smerit, care trăia imperativul slujirii și împlinirii datoriei.

Tata a făcut din munca sa o religie. Muncea de la primul ceas al dimineții și până târziu, în noapte. Din prima zi a săptămânii și până la ultima zi, lună de lună, an de an, fără să se certe și fără să se plângă sau să judece pe alții, care nu țineau pasul cu el. Rezistență stoinică, trudă, efort – asta este definiția inginerului Toader Prodan. Noi, toți, am învățat de la el ce înseamnă să fii om”, a spus Alina Prodan, nora regretatului specialist horticol.

Cu acest prilej a fost lansată cartea ”Fălciu, Istorie și Actualitate”, scrisă de preot Ioan Petru, care cuprinde file de monografie despre ținutul Fălciu.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button