ActualitateLocal

Şezătoare de Moşi la Soleşti

În fiecare an, la Moşii de iarnă, autorităţile locale, în colaborare cu Căminul Cultural „Elena Cuza”, încearcă să păstreze tradiţiile de altă dată şi organizează şezătoarea “Tradiţii in actualitate”, manifestare ajunsă la cea de a şaptea ediţie. Au îmbinat utilul cu plăcutul. În timp ce fusul se învârtea şi andrelele împleteau, muzica şi voia bună a fost la ea acasă. Şi în acest an, gospodarii satului au avut şi invitaţi de la Palatul copiilor Vaslui, copiii pregătiţi de profesorul Adrian Călin dorind să înveţe din tainele tradiţiilor de altădată, iar drept răsplată le-au încântat auzul cu câteva cântece populare. Activitatea a avut loc în noul muzeu etnografic înfiinţat în localitatea Satu Nou. Muzeul are în componenţă obiecte adunate din localităţile Satu Nou şi Soleşti. Camera de locuit a fost împodobită cu covoare, lăicere, prosoape, carpete, lada de zestre, paturi ca căpetare, războiul de ţesut, fotografii vechi şi multe altele. Pe holul de la intrare au fost expuse diverse obiecte din gospodăria ţăranului.
“Şezătoarea are o importanţă deosebită pentru păstrarea şi perpetuarea tradiţiilor şi obiceiurilor locale”, a declarat Costel Adam, directorul Căminului Cultural “Elena Cuza” Soleşti.
Femeile prezente la şezătoare au venit fiecare cu ce are de lucru prin casă. Unele au folosit războiul de ţesut, altele au tors şi scărmănat lâna, iar restul au împletit şi au cusut. Ele s-au simţit bine la şezătoare, mai ales că nu au lipsit snoavele şi dansul. De la şezătoare nu au lipsit bărbaţii, care s-au întrecut în confecţionatul rogojinelor din păpuşi de porumb uscate.
“Este o manifestare aşteptată cu interes de către localnicii din Satul Nou. An de an, acţiunea devine tot mai interesantă, iar oamenii nu au renunţat la ce are mai de preţ România, anume obiceiurile străbune. Le mulţumim domnului Costel Adam, îndrumătorul acestor femei care ştiu să păstreze tot ce e autentic”, a spus primăriţa Mona Bujor

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button