Anunţuri

Servicii de îngrijire la domiciliu în sprijinul persoanelor vârstnice


Scăderea capacităţilor fizice, psihice, funcţionale, competenţelor şi resurselor vârstnicului determină apariţia unei game de nevoi specifice. Astfel, declinul funcţional al organismului, deteriorarea stării de sănătate determină nevoi medicale, de îngrijire şi supraveghere conform restartului funcţional al fiecărei persoane. Instalarea stării de semidependenţă sau de dependenţă, care presupune pierderea parţială sau totală a autonomiei, determină nevoia de ajutor din partea altei persoane, în raport cu potenţialul evolutiv al fiecărei afecţiuni diagnosticate. Câmpul social diminuat după pensionare, restrângerea sferei sociale şi culturale, favorizează scăderea interacţiunilor dintre vârstnic şi alte persoane, conturându-se nevoia de companie şi interacţiuni sociale mai ales în cazul persoanelor singure, fără reţea familială. De asemenea apar probleme legate de adaptarea la noul rol, rezultând nevoi de asistare psihologică, nevoi de sprijin afectiv, emoţional din partea reţelei familiale şi sociale, probleme economice determinate de scăderea venitului – nevoi economice.
În contextul legislației în vigoare, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui vine în întâmpinarea nevoilor acestor persoane prin Unitatea de îngrijire la domiciliu pentru persoana vârstnică ’’Bătrâneţe demnă” ce are ca scop menţinerea autonomiei pe o perioadă cât mai lungă şi prevenirea agravării situaţiei de dependenţă a persoanei vârstnice; prevenirea spitalizărilor repetate şi a instituţionalizării persoanelor vârstnice care suferă de afecţiuni cronice, generatoare de dependenţă; creşterea calităţii vieţii persoanelor vârstnice dependente. Principalul criteriu de eligibilitate a beneficiarilor este gradul de dependenţă. Au prioritate persoanele cu un grad de dependenţă crescut.
Cine poate accesa serviciile?
• persoanele în vârstă dependente ;
• convalescenţii după anumite boli (ex.: fracturi, accidente vasculare, intervenţii chirurgicale importante);
• persoanele care prezintă boli în faze terminale (cancer, ciroză, etc.).
Serviciile oferite:

• Îngrijire personală: igienă corporală, îmbrăcare / dezbrăcare, hrănire şi hidratare, transfer şi mobilizare, deplasare în interior / exterior, comunicare ;
• Ajutor pentru prepararea hranei;
• Efectuarea de cumpărături;
• Activităţi de menaj;
• Supravegherea stării de sănătate;
• Activităţi de socializare şi de petrecere a timpului liber;
• Activităţi de administrare şi gestionare a resurselor materiale şi financiare cu acordul beneficiarului.

Mai multe informații privind modalitatea de accesare a serviciilor se pot obține personal la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui sau apelând numărul de telefon 0235/315138.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button