Tuesday , 6 December 2022, 05:23

SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A SĂNĂTĂȚII MINTALE, marcată la Penitenciarul Vaslui

Săptămâna europeană a sănătății mintale este o inițiativă paneuropeană care își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la importanța sănătății mintale în viața noastră de zi cu zi. Înființată și condusă de cel mai mare ONG independent de sănătate mintală din Europa, Mental Health Europe (MHE), cea de-a treia ediție a Săptămânii europene de conștientizare a sănătății mintale a avut  loc în perioada  9 – 13 mai 2022. Tema  anului 2022 este „Vorbește pentru sănătatea mintală”.  

În Uniunea Europeană problemele de sănătate mintală afectează peste 84 de milioane de oameni. Se cheltuiesc peste 600 de miliarde EUR (peste 4 % din PIB) din cauza consecințelor problemelor de sănătate mintală, dar numai o treime din această sumă reflectă cheltuielile directe cu asistența medicală. Prețul plătit indirect este cu mult mai mare, pentru că oamenii afectați nu mai pot lucra și apar cheltuieli suplimentare de securitate socială.

În mediul penitenciar decompensările persoanelor cu afecţiuni psihice sunt destul de frecvente, cauzele fiind reprezentate de multitudinea factorilor declanşatori şi de menţinere a bolii: pierderea relațiilor importante, deficitul de autonomie, capacitatea limitată de relaţionare, sentimente de insecuritate privind viitorul, complianța scăzută la tratamentul psihiatric.

            Specialiștii din compartimentul Asistență Psihosocială din Penitenciarul Vaslui, au desfăurat în perioada 9-13 mai, pe fiecare din secțiile de deținere, activități de psihoeducație. Acestea au avut ca și scop conștientizarea persoanelor private de libertate despre importanța sănătății mintale și dezvoltarea unei atitudini proactive și responsabile în raport cu suferința psihică. În domeniul sănătății mintale responsabilitatea personală se extinde dincolo de responsabilitatea pentru propria stare psihică.

            În cadrul activității persoanele private de libertate au fost  informate  cu privire la principalele  semne și simptome ale depresiei, despre modalități de ajutor în situații de criză  psihică cât și despre importanța  asistenței psihologice și psihiatrice  în  menținerea sănătății mintale.

Despre Actual Vaslui

Vezi şi

Criză de sânge la Vaslui. Centrul de Transfuzie Sanguină organizează colecte mobile

Centrul de Transfuzie Sanguină Bârlad se confruntă cu o scădere a numărului de donatori de …

246 de voluntari ISJU sunt parte din programul „Salvator din pasiune”

Voluntarii sunt cei care își dedică, din proprie voință, timpul, cunoștințele și priceperea pentru a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *