ActualitateLocal

“Sângele verde” are recunoaştere naţională

concurs-mediu1
Şcoala Gimnazială “Ionel Miron” Ivăneşti s-a remarcat la ediţia din acest an a Concursului Naţional de Proiecte de Mediu, organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale, la Muncel, judeţul Iaşi, considerat o adevărată olimpiadă multidisciplinară şi care a adunat gimnazii şi licee din 27 de judeţe.
Echipajul judeţului Vaslui, format din elevele Olivia Andrieş, Denisa Elena Munteanu, ambele de la clasa a VI-a, alături de profesoarele coordonatoare Anca Flavia Roşu, directorul adjunct al şcolii, şi Simona Mocanu, a impresionat juriul, prezidat de academicianul Constantin Toma, cu proiectul “Sângele verde”, obţinând cel mai mare punctaj (96) la categoria gimnaziu, ce i-a adus premiul I.
“În prezentarea lor, elevele au convins audienţa asupra faptului că sucul şi pulberea din iarbă de grâu reprezintă un produs alimentar cu valoare nutriţională maximă, având cea mai scurtă perioadă de obţinere, respectiv 14 zile, de la însămânţare până la recoltare. Creşterea ierbii de grâu se poate face atât de către elevi, cât şi orice alt experimentator sau doritor. De asemenea, s-a demonstrat prin prezentarea probelor cu iarbă de grâu că aceasta poate fi crescută atât în condiţii interne, prin utilizarea unor tăviţe, cât şi în grădina proprie prin semănarea germenilor de grâu cu un regim de udare uşor de aplicat. Ca perspectivă de aplicare a proiectului, prezentându-se şi argumentarea din lucrările specialiştilor, s-a subliniat posibilitatea de extindere a acestui experiment atât într-un solariu, care urmează a fi construit pe lotul şcolar, cât şi prin dezvoltarea unui centru de aplicare a unei cure de întreţinere sau tratament cu acest <>”, a declarat Anca Flavia Roşu, coordonatorul echipajului şi directorul adjunct al şcolii din Ivăneşti.
De mai trei ani, academicianul Ionel Miron organizează la Ivăneşti Simpozionul “Educaţia Bio”, prin care vestitul dascăl a reuşit să îi determine pe elevi şi profesori să conştientizeze importanţa înţelegerii şi protejării mediului înconjurător.
La ultima ediţie au fost evidenţiate rezultatele experimentării de creştere a ierbii de grâu de către un grup de 15 elevi, sub îndrumarea profesoarelor Anca Flavia Roşu şi Simona Mocanu. În cadrul aceluiaşi simpozion s-a prezentat şi o lucrare referitoare la “Valoarea alimentară şi medicamentoasă a sucului şi pulberii de iarbă de grâu” de către prof.univ.dr. Ionel Miron, membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. Concomitent, la nivelul prezentărilor din cadrul activităţilor cimpozionului, ca invitaţi speciali au fost şi academician Constantin Toma, membru titular al Academiei Române, prof. univ. dr. Laurenţiu Şoitu, de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, din cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, prin intervenţiile cărora au fost argumentate tendinţele actuale ale învăţământului în Uniunea Europeană de cunoaştere prin experimentare.
Prin rezultatele acestui concurs s-a evidenţiat în mod deosebit bucuria şi mirarea elevilor pe parcursul fenomenului creşterii ierbii de grâu şi acumulării, într-o perioadă scurtă de timp, a energiei solare prin fotosinteză, care apoi să fie utilizată de organismul uman pentru întreţinerea sănătăţii şi ameliorarea unor boli.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button