EconomieLocal

Safir ia măsuri pentru protecţia salariaţilor şi asigură consumatorii că produsele sale sunt sigure

Încă de la începutul acestei pandemii în cadrul firmei Safir a fost implementat un set de măsuri de prevenire, protecţie și de distanțare socială, impuse pentru protejarea angajaţilor şi pentru respectarea condiţiilor de siguranţă alimentară.

În contextul apariţiei cazurilor confirmate pozitiv în rândul angajaţilor din abator în cursul săptămânii trecute (3 muncitori care prezentau simptomatologie de pe trasee externe), managementul societăţii a decis testarea în masă a personalului de pe traseele respective şi din zona de lucru a acestora (personal productiv, medici, tehnologi).

A fost depistat astfel un număr de 59 persoane care lucrează pe linia de
producţie, asimptomatice, care au rămas în izolare, făcând din acel moment obiectul unei anchete epidemiologice a autorităţilor locale.

Testarea personalului de pe linia de producţie a fost o măsură din proprie iniţiativă, luată de conducerea firmei pentru protecţia angajaţilor, şi a cărui rezultat a determinat decizia de suspendare a activităţii de producţie pentru două săptămâni.

În această perioadă se va păstra legătura cu autorităţile pentru respectarea protocoalelor legale și cu personalul productiv în vederea monitorizării stării de sănătate.

Decizia de oprire a activităţii este una cu impact major asupra firmei dar s-a considerat necesară pentru creșterea siguranţei locului de muncă şi reducerea nivelului de stres al angajaţilor. Au avut loc discuţii cu reprezentanţii salariaţilor de pe fiecare zonă de lucru și s-a decis de comun acord oprirea abatorizării ca măsură de siguranţă pentru a reduce şi elimina potenţialele pericole şi pentru a da posibilitatea fiecărui salariat la o perioadă de recuperare şi monitorizare.

S-au analizat diferite soluţii de continuare a activităţii dar impactul asupra personalului a reprezentat argumentul decisiv care a condus la alegerea opririi abatorizării în următoarele două săptămâni.

În urma informaţiilor apărute în presă se face precizarea că în acest context Safir a implementat încă de la începutul pandemiei măsurile stricte de protecţie și distanţare socială concomitent cu măsurile de igienă zilnice.

La nivelul unităţilor de producţie şi nu numai, începând cu luna martie, s-au luat o serie de măsuri specifice:

  • tot personalul poartă măşti de protecţie şi echipament specific;
  • spaţiile sunt igienizate cu substanţe specifice şi verificate;
  • la intrarea în fiecare unitate se monitorizează temperatura fiecărei persoane şi se realizează controlul epidemiologic;
  • s-au limitat vizitele în cadrul unităţii iar accesul persoanelor din afară se face prin aplicarea protocolului de verificare epidemiologică;
  • pentru că e dificil un control al activităţilor fiecărui angajat după ce părăseşte unitatea, angajaţii au fost instruiți încă de la începutul pandemiei ce comportament să adopte în afara programului;
  • în cadrul firmei se organizează traininguri săptămânale pentru cunoaşterea şi aplicarea setului de măsuri de prevenire a răspândirii virusului la nivelul liniilor de producție.

În ceea ce privește magazinele proprii Safir, acestea sunt permanent monitorizate și se dezinfectează cel puţin o dată pe oră suprafeţele utilizate de personal şi clienţi (mânere, cântar, tejghea, mobilier, casă marcat, POS şi altele) pentru a preveni contaminarea.

Dorim să comunicăm consumatorilor faptul că produsele Safir sunt realizate în condiţii de maximă igienă și siguranţă alimentară iar transmiterea virusului nu este posibilă prin intermediul acestora.

În ciuda amplorii pandemiei, până în prezent nu s-a raportat transmiterea COVID-19prin consumul de alimente.

Astfel, după cum se menţionează de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA)! — nu există nicio dovadă care să ateste că produsele alimentare reprezintă un risc pentru sănătatea publică în ceea ce
privește COVID-19.

Principalul mod de transmitere a COVID-19 este de la o persoană la alta, în principal prin stropii respiratorii, pe care persoanele infectate îi răspândesc
atunci când strânută, tușesc sau expiră.

La Safir, procesul de producţie automatizat limitează atingerea manuală a produselor, liniile de fabricaţie modernă, automatizată reduc la minim atingerea alimentelor, datorită tehnologiei avansate care asigură un nivel superior de condiţii de biosecuritate.

Asemănător altor companii din România, care au înregistrat cazuri de COVID-19 și care își desfășoară activitatea în condiţii normale, Safir respectă prevederile legale privind măsurile recomandate de câtre autorităţi şi îşi desfăşoară activitatea în continuare pe toate celelalte linii de producţie (preparate, furaj, făină proteică, ferme).

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button