ActualitateLocal

Ștefan cel Mare a fost comemorat la Cănțălărești

Astăzi, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a onorat invitația primarului comunei Ștefan cel Mare, Mihai Moraru, pentru a petrece alături de localnici și nu numai, de Ziua Comunei.

Momentul a fost un bun prilej pentru a marca trecerea a 517 ani de la moartea marelui domnitor, președintele Consiliului Județean Vaslui amintindu-le celor prezenți cât de important e să cinstim personalitatea marelui Ștefan, un brand pentru județ.

”Ștefan cel Mare a fost unul dintre cei mai importanți oameni reprezentativi pentru români. A fost cel care a dat cea mai mare întindere statului moldovenesc, cel care a ctitorit nenumărate biserici și mănăstiri, cel care a făcut ca poporul român să aibă încredere în el și să-l sprijine în toate întreprinderile sale, cel care s-a bazat, contrar obiceiurilor medievale, pe oastea țării, adică pe pământeni, așa cum s-a întâmplat și la Vaslui, în 1475, când la locul numit Podul Înalt, despre care cronicarii nu ne pot spune cu exactitate unde se află, dar fiecare dintre noi putem crede despre fiecare loc din județ că a fost Podul Înalt. Să fim mândri de lucru acesta. Să apreciem opera marelui domnitor, care a avut ca fundament credința și unitatea statală”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

În prima parte a zilei, PS Ignatie, episcopul Hușilor, a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în apropierea statuii Sfântului Voievod Ştefan cel Mare din localitate.

Este pentru al doilea an consecutiv când Părintele Episcop Ignatie participă la evenimentul de la Cănţălăreşti, organizat de Primăria comunei Ștefan cel Mare și care a constituit o adevărată sărbătoare dedicată cinstirii Sfântului Voievod Ştefan cel Mare.

”Am un an de când m-ați votat și vă mulțumesc pe această cale, însă nu prea am cu ce mă lăuda. Am 13 proiecte aprobate la CNI, însă niciunul semnat. Singura bucurie a fost recepția la sala de sport. În rest, primarii au ajuns oameni de serviciu în comune. Tăiem buruienile și atât. Rolul primarului e să facă proiecte și să se ducă la București, pentru a obține finanțare, pentru a face ceea ce trebuie, pentru a dezvolta comunitatea. Toți așteptăm apă, canal, gaze. Un an deja este îngropat. O veste bună o pot da, pentru că printre noi se află domnul Buzatu, președintele CJ Vaslui. Avem proiectul cu gazul. Cei din Mărășeni așteaptă să intrăm în sat, cei din Cănțălărești și Ștefan cel Mare așteaptă să-l demarăm în satele lor. Nouă ne trebuie astăzi 1,4 milioane de lei pentru a achita stația de măsurare, care va fi montată chiar unde ne aflăm acum. Sper să rezolvăm anul acesta, cu ajutorul domnului președinte, pentru a plăti stația și să demarăm proiectul”, a spus Mihai Moraru, primarul comunei Ștefan cel Mare.

În contextul manifestărilor dedicate cinstirii Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, cu prilejul împlinirii a 517 ani de la trecerea sa în veşnicie, după Sfânta Liturghie, corul „Dignus est”, al preoţilor din Episcopia Huşilor, a interpretat mai multe piese cu caracter patriotic şi naţional.

După slujba religioasă, actorii Teatrului ”Victor Ion Popa” din Bârlad au prezentat o mică scenetă, interpretându-l pe Ștefan cel Mare.

Sărbătoarea de la Cănțălărești a continuat cu un spectacol folcloric cu artiști cunoscuți la nivel național.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button