ActualitateLocal

Rotaria a impresionat la Tulcea

rotaria1
Deși Festivalul Internațional de folclor pentru copii și tineret “Peștișorul de Aur” de la Tulcea și-a lăsat cortina, mai răzbate încă ecoul ce amintește de calitatea interpretativă a Vasluiului, reprezentat de fanfarele Rotaria și Stemnicul Junior Cozmești. Copiii coordonați de profesorul Romeo Tălmaciu au demonstrat ce înseamnă dragostea față de instrument, interpretând cu talent și emoție fiecare piesă în parte, identificându-se, astfel, în cadrul festivalului prin ținută și arta instrumentală, aducând un plus de vibrație și culoare prin repertoriu și calitășile interpretative.
Grație prestației avute în cadrul festivalului, Rotaria și Stemnicul Junior s-au ales cu mulțumiri și felicitări pentru modul cum s-au implicat în păstrarea și valorificarea acestei nestemate a sufletului românesc, arta interpretativă, expresie nepieritoare a creativității populare autentice, mai ales prin costumele populare ce completează imaginea spațiului etnofolcloric vasluian. Drept răsplată, juriul le-a acordat celor două fanfare Premiul de excelență și trofeul festivalului.
“Este o tradiție ca aproape în fiecare an Fanfara Rotaria să fie invitată pentru a susține un recital instrumental cu muzică de fanfară pentru publicul tulcean, cât și pentru specialiști, invitați din țară și străinătate. În acest an, grație colaborării între Rotaria și Stemnicul Junior din comuna Cozmești, a făcut posibilă prezența ambelor fanfare în festival, mergând atât pe genul popular, cât și pe divertisment, pentru a da o mai mare amploare muzicii de fanfară. Mă bucur nespus că am avut posibilitatea să coordonez cele două formații de fanfară, sprijinit în demersul artistic de fostul meu elev, Marcel Raicu, de la Fâstâci, căruia îi mulțumesc. Mă bucur că am reușit să ne impunem în fața publicului cunoscător din Tulcea și să primim respectul cuvenit. Mulțumesc organizatorilor din Tulcea, celor de la Palatul copiilor, pentru asigurarea deplasării, Primăriei și Consiliului Local Cozmești și, nu în ultimul rând celor de la Primăria și Consiliul Local Vaslui, cu maestrul nostru drag, primarul Vasile Pavăl”, a spus profesorul Romeo Tălmaciu, care a făcut parte și din juriu, alături de mari coregrafi din țară, cum ar fi Theodor Vasilescu, Marin Barbu, Ionel Garoafă și Ștefan Coman.
Evenimentul, inițiat de coregraful Ștefan Coman, este inclus din anul 1995 în calendarul Comitetului Internațional de Organizare a Festivalurilor de Folclor al UNESCO și se dorește a fi o sărbătoare a folclorului de pretutindeni, iar anul acesta a adus în România ansambluri artistice din China, Vietnam, Mexic, R.Moldova, Macedonia, Bulgaria, Georgia, Ucraina și Grecia.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button