EducatieLocal

Reuniune de proiect în Spania

proiect_scoala3
Din septembrie 2015, timp de 2 ani, Școala Gimnazială „Constantin Parfene” Vaslui este implicată în parteneriatul strategic Creative European School, CLICK, finanţat de Uniunea Europeană, prin programul Erasmus^, cu şcoli partenere din Lituania (coordonator), Grecia, Italia, Portugalia şi Spania.
În perioada 23 – 27 mai 2016 a fost organizată întâlnirea de proiect din Spania, la {coala Secundară Greguerias din Fernán Núñez, la care au participat elevii Tudor Cosmin Damian (a VIII-a B) şi Andreea Patricia Dragoslav (a VII-a A), însoţiti de coordonatorul de proiect, prof. Daniela Crizantema Nane, şi prof. Dorina Nemţanu, membru în echipa de proiect. La activităţile transnaţionale de învăţare, predare, formare de scurtă durată, organizate de şcoala gazdă, au participat 10 profesori şi 10 elevi din şcolile partenere, la care s-au adăugat cadrele didactice şi elevii din Spania.
Elevii au fost puşi în situaţii diverse de învăţare în cadrul orelor de tehnologie, de ecologie, de grădinărit şi de acordare a primului ajutor, au participat la activităţile didactice din programul zilnic şcolar. Activităţile organizate pentru profesori s-au dovedit un schimb de bune practici între participanţi referitoare la metodele şi strategiile utilizate în scopul creşterii motivaţiei elevilor pentru învăţare pentru obţinerea de rezultate foarte bune.
„S-au prezentat produsele finale ale proiectului din primul an – jocul Lotto, cartea Familia Click în oraş (în format electronic şi printată), s-a lucrat la site-ul proiectului pentru a structura mai bine informaţiile, s-au luat decizii legate de următoarele etape ale parteneriatului: activităţile ce vor fi desfăşurate, stabilirea datelor pentru următoarele întâlniri de proiect, responsabilităţile coordonatorilor legate de aspectele financiare şi, mai ales, despre cum să acţionăm local pentru a creşte impactul proiectului asupra elevilor, părinţilor, cadrelor didactice şi membrilor comunităţii locale”, a declarat Daniela Nanea.
Activităţile culturale şi de socializare, vizitarea localităţilor Fernán Núñez şi Montemayor, a primăriilor respective, vizitarea muzeului de istorie din Montemayor, a muzeului etnografic din Fernán Núñez, activităţile comune de petrecere a timpului liber cu noii prieteni, activităţile organizate în familii, a permis delegaţiei vasluiene să cunoască stilul de viaţă al spaniolilor, să înţeleagă istoria, tradiţiile culturale (dansul Flamenco) şi religioase (Feria de Cordoba), gastronomice (churros, tapas, paella, flamenquin, salmorejo, etc.), să găsească asemănări şi deosebiri între poporul român şi cel spaniol.
„Toate aspectele întâlnirii de proiect au constituit reale oportunităţi de învăţare şi dezvoltare personală, atât în ceea ce priveşte schimbul de bune practici pentru eficientizarea învăţării, cât şi legat de schimburile interculturale. Deopotrivă, elevi şi profesori, ne-am întors din Spania îmbogăţiţi cu impresii frumoase despre oameni, locuri, culturi, cu noi idei despre ceea ce am putea face mai bine şi mai motivaţi să încercăm să aducem ceva nou în realitatea şcolii noastre, pentru a construi un spaţiu mai creativ”, a conchis Dorina Nemţanu.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button