Regal folcloric la Ştefan cel Mare
Satele ce înconjoară podul de piatră de la Cănţălăreşti au răsunat de melodiile măiestrit interpretate de Orchestra “Lăutarii” din Chişinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros. Melodiile au curs una după alta, spre bucuria miilor de spectatori adunaţi. Alături de Nicolae Ciubotaru, Mihaela Gurău, Anişoara Dabija şi Lidia Bejenaru, Orchestra “Lăutarii” a venit la Ştefan cel Mare şi cu un interpret de excepţie al Moldovei, Ion Paladi, care a cântat cum ştie el mai bine, unele versuri din piesele despre Basarabia făcându-i pe unii spectatori să lăcrimeze.
“Lăutarii”, orchestra fără de pereche în tot spaţiul românesc, a interpretat numeroase melodii instrumentale, iar dirijorul său, Nicolae Botgros, a susţinut un moment de virtuozitate la vioară, smulgând ropote de aplauze.
El a prezentat melodii de neuitat, pe care a mărturisit că le cântă încă din copilăria sa. Recitalul său s-a încheiat cu Ciocârlia, la care spectatorii prezenţi au strigat într-un glas: “Bravo!”.
“Am rămas aproape nemişcaţi să nu pierdem nici un acord. Mulţumim, maestre, mulţumim Orchestrei «Lăutarii», care a prezentat un program artistic care e mult mai frumos în realitate decât la televizor”, a spus primarul Mihai Moraru.
Înainte de spectacol, preoţii din comună au oficiat o slujbă de pomenire, ţinând cont că pe 2 iulie s-a marcat trecerea a 512 ani de la moartea marelui voievod Ştefan. Tot în acest cadru a fost lansat cel de-al doilea volum al monografiei comunei, lucrare scrisă de Paul Zahariuc, iar în deschiderea spectacolului pe scenă a urcat grupul Sonora, din Ştefan cel Mare. De la sărbătoare nu a lipsit pictorul Traian Nica, originar din comună, care a ţinut să prezinte o expoziţie cu lucrările sale.
Şi în acest an, cei prezenţi au avut parte de un adevărat festin culinar, gospodinele comunei pregătind pentru eveniment peste 50.000 de sarmale.
“A devenit o tradiţie această sărbătoare şi de la an la an am încercat să corectăm ceea ce nu e bun. Sperăm ca toată lumea să se fi simţit bine. La sărbătoarea de la Ştefan cel Mare, invitaţii au avut parte şi de un festin culinar, gospodinele locului pregătind sute de oale cu sarmale. Avem peste 40 de gospodării unde s-a muncit la pregătirea sarmalelor care au fost servite în timpul spectacolului”, a mai spus primarul Moraru.