Local

Proiectul „Şcoala Siguranței Tedi”

Tedi
„Școala Siguranței Tedi” este un program educațional naţional ce urmăreşte însuşirea informaţiilor privind siguranţa personală, de către elevii din clasa I. Scopul acestui demers este acela de a crește gradul de siguranță al copiilor din clasa I. Programul se concentrează pe identificarea potențialelor riscuri, prezentându-le elevilor și părinților acestora pericolele care îi pot afecta pe cei mici, acasă, la școală sau în vacanţă, precum şi modalităţile de prevenire.
Săptămâna trecută, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui s-au întâlnit cu elevii de clasa întâi pentru a discuta cu aceştia despre măsurile pe care copii trebuie să le adopte pentru a fi în siguranţă.
Poliţiştii s-au întâlnit cu elevi de la Şcoală Gimnazială nr. 1 din comuna Albeşti şi Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din comuna Laza.
Subiectele abordate au fost siguranţa copiilor pe stradă, cât de importantă este respectarea regulilor de circulaţie, dar şi măsurile de siguranţă pe care copiii trebuie să le adopte acasă, la locul de joacă şi la şcoală.
Activităţile s-au desfăşurat în cadrul unui proiect naţional intitulat „Şcoala siguranţei Tedi” în care Inspectoratul General al Poliţiei Române este partener. Scopul proiectului este informarea copiilor privind potenţialele pericole şi furnizarea de soluţii, prin metode educative specifice vârstei lor. Beneficiarii proiectului sunt elevii de clasa I, ce se află la începutul unei etape importante a vieţii, confruntându-se cu noi provocări şi fiind în situaţia de a lua primele decizii fără ajutorul părinţilor.

Câteva din îndemnurile adresate de poliţişti copiilor, utile oricărui elev de clasa I sau chiar mai mare, sunt transmise şi cetăţenilor care vor sa-şi informeze cât mai bine copii:
 Mergi întotdeauna însoţit de un prieten atunci când parcurgi drumul casă-şcoală.
 În staţia de autobuz, stai alături de grupul tău de prieteni; este mai sigur şi mai plăcut.
 Dacă în timp ce mergi spre casă/şcoală, cineva încearcă să intre în vorbă cu tine, îndepărtează-te de respectiva persoană şi povesteşte această întâmplare unui adult în care ai încredere (părinte, profesor).
 Nu intra în vorbă cu un adult care îţi cere să-l ajuţi cu indicaţii de orientare; nu uita că pentru astfel de informaţii, ar trebui să apeleze tot la un adult şi nu la un copil.
 Refuză orice persoană care se oferă să te ducă acasă cu maşina.
 Dacă vrei să mergi undeva după ore, cere-le voie părinţilor.
 Dacă observi că te urmăreşte cineva, îndreaptă-te către zone mai aglomerate şi cere ajutorul unui poliţist sau unui adult însoţit de alt copil. Povesteşte-le părinţilor sau unei persoane în care ai încredere ce ţi s-a întâmplat.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button