ActualitateLocal

Prima femeie primar, comemorată la Buda-Oşeşti

DSC_0260

De mai bine de 15 ani, autorităţile din Oşeşti organizează activităţi cultural-artistice dedicate primei femei-primar din România, Luiza Zavloschi, născută în satul Buda.
Şi în acest an, localnicii şi-au dat întâlnire în curtea şcolii din satul Buda, unde au participat la un sperb spectacol folcloric, pe scenă urcând Nadia Duluman, Lili Ciortan, Marilena Guzgă şi George Cojocărescu, dar şi copii de la Şcoala Oşeşti. Cei prezenţi nu au stat prea mult pe gânduri şi au legat adevărate hore, dansând pânâ noapte târziu.
“Aşa cum ne-am obişnuit, suntem din nou împreună în ultima duminică din luna august pentru a sărbători Ziua satului Buda şi a o comemora pe cea care a fost prima femeie primar din România, Luiza Zavloschi. Cu acest prilej, vreau să vă spun să fiţi fericiţi, să ne găsim în fiecare an cu sănătate, cu bucurie şi cu fericire! Suntem obligaţi, ca urmaşi ai acestei primăriţe, să ducem mai departe ceea ce a lăsat Luiza Zavloschi: şcoală, împroprietărire, telefon etc. Vă doresc distracţie plăcută şi să ne vedem sănătoşi şi la anul”, le-a transmis sătenilor primarul Grigore Lefter.
Luiza Zavloschi era fiica unui gospodar din Buda. A absolvit Şcoala Normală din Iaşi şi, la întoarcerea în satul natal, s-a căsătorit, tot cu un învăţător, devenind un adevărat model în activitatea didactică. La arhivele naţionale din Vaslui se găsesc mai multe procese verbale ale şedinţelor, cercurilor pedagogice susţinute de Luiza Zavloschi la care s-a făcut menţiunea, de fiecare dată, „în mod deosebit“. Sătenii au mai apreciat la dânsa şi faptul că se interesa de familiile cu probleme şi găsea mereu soluţii pentru acestea. Ca primar, Luiza Zavloschi a îndeplinit două mandate, a dovedit o bună administrare a comunei, refăcând toate drumurile şi clădirile publice. Având o familie numeroasă, la care s-au adăugat şi probleme de sănătate, a renunţat la cel de-al treilea mandat de primar, spre mâhnirea consătenilor. Alegerea sa a fost comentată intens în presa vremii. Reporterii de la ziarul „Universul“ au ajuns în satul Buda şi au subliniat că „din toată România tocmai în fundul judeţului Vaslui s-au găsit nişte ţărani luminaţi care să îşi atribuie un rol atât de progresist cum a însemnat alegerea unei femei în fruntea comunităţii“. DSC_0193DSC_0199DSC_0208DSC_0242

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button