ActualitateLocal

Pregătiri pentru Festivalul Medieval de la Vaslui

În perioada 4-7 iulie, la Vaslui va avea loc cea de-a II-a ediție a Festivalului Medieval. Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, avându-i ca parteneri pe Consiliul Județean Vaslui, Primăria municipiului Vaslui și Primăria comunei Muntenii de Jos, promite o serie de manifestări care vor așeza Vasluiul pe harta festivalurilor de gen din țară.

Evenimentul va debuta cu parada costumelor medievale pe traseul Crucea Gării – Centrul Civic. Activitățile vor continua cu inaugurarea Ansamblului Monumental „Podul Înalt” din satul Băcăoani, acolo unde se vor desfășura toate momentele artistice prevăzute în program.

Expoziții, o piesă de teatru care se încadrează în tematica festivalului și un concert cu invitați surpriză sunt prevăzute pentru începutul evenimentului.  

Meşteşugari iscusiţi din toată țara vor veni în număr mare pentru a-şi arăta măiestria în cadrul unor ateliere, cum ar fi cele de armurărie și fierărie, pielărie și monetărie medievală.  Pentru ca spectacolul să fie complet, iar publicul să fie transpus în atmosfera târgului medieval, aceștia vor face demonstrațiile îmbrăcați în straie specifice epocii. De asemenea, va fi deschis Târgul meșteșugarilor „Popasul artizanilor”, unde vor fi puse la vânzare cele mai interesante produse realizate din materiale naturale.

„Nu vor lipsi ansamblurile de dansuri din străinătate și de la noi din țară, care vor crea atmosfera magică a balurilor medievale, prin realizarea unor dansuri de societate de la curțile imperiale și regale din Occidentul medieval și de la curțile voievodale din Țările Române. Copiii vor putea participa la diferite ateliere creative, care le vor stârni imaginația și le vor da ocazia să își dezvolte abilitățile și talentele”, a precizat Ramona Mocanu, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” vaslui.

O noutate va fi „Târgul de bunătăți”, la care cei mai pricepuți bucătari vor găti, după rețete vechi, bucate tradiționale pentru pofticioși. De asemenea, vor fi instalate standuri cu băuturi răcoritoare și cafea, astfel că vizitatorii vor putea să se bucure întreaga zi de programul artistic.

„Este un festival care s-a născut pe un proiect transfrontalier, iar prima ediție s-a bucurat de un real succes. Începând din acest an, festivalul își are locul la statuia ecvestră, unde am finalizat două proiecte care au schimbat fața întregului ansamblu monumental. Vom investi în continuare pentru ca zona să devină o atracție turistică și culturală pentru vasluieni și nu numai. Am început cu Festivalul de folk <<Ion Chiriac>>. Încercăm să așezăm acest ansamblu în panoplia de locații în care să desfășurăm manifestări cultural-artistice”, a spus Ciprian-Ionuț Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui.

La Ansamblul Monumental „Podul Înalt” de la Băcăoani va fi amplasată o tabără medievală, unde timp de trei zile cei interesați vor descoperi povești din timpul marilor voievozi și vor avea ocazia să vadă o scenă autentică a bătăliilor dintre moldoveni și otomani.

Ediția din acest an este una plină de culoare și se va desfășura pe fundalul jongleriilor cu foc, a spectacolului de lumini și a focurilor de artificii.

Pe durata desfășurării festivalului va fi asigurat transport gratuit pentru vizitatori pe ruta centrul civic al municipiului Vaslui – Ansamblul Monumental „Podul Înalt” Băcăoani și retur.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button