ActualitateEconomieLocal

Precipitațiile căzute în ultima perioadă sunt foarte bune pentru sectorul agricol

În județul Vaslui, deficitul de apă în sol devenise alarmant, a declarat directorul Direcției Agricole Județene (DAJ), Gigel Crudu.

La sfârșitul lunii trecute, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate prezenta valori deosebit de scăzute în cea mai mare partea a Moldovei.

„Conform informațiilor transmise de către Administrația Națională de Meteorologie, rezerva de umiditate în stratul de sol de la zero la 100 cm în cultura grâului de toamnă la data de 27 martie 2023 prezintă valori scăzute și deosebit de scăzute în zona Moldovei, manifestându-se fenomenul de secetă moderată și puternică. Însă, precipitațiile înregistrate în ultimele 3 zile pe tot teritoriul județului, atât sub formă de ploaie, cât și sub formă de ninsoare, sunt cuprinse în general între 20 și 30l/m². Prin urmare, se va reface rezerva de apă din stratul de sol de la nivelul sistemului radicular, astfel încât se vor crea condiții optime pentru procesele fiziologice de creștere și dezvoltare a culturilor de grâu, orz, orzoaică și rapiță care au fost semănate în toamnă. Bineînțeles că odată cu creșterea temperaturilor se vor intensifica și procesele de germinare la culturile care au fost semănate până la această dată”, a declarat directorul DAJ Vaslui.

Sătenii spun că zăpada căzută a afectat pomii dar este bună pentru culturile din câmp:

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button