Monday , 27 September 2021, 18:49

Povestea câinelui salvator de la IJSU Vaslui, Sasha!

Plutonier major Dan Gheorghiu este responsabil de misiunile primite împreună cu Sasha, ciobănescul german din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui. 

Câinele are vârsta de trei ani și a venit în rândul salvatorilor la vârsta de patru luni. De atunci, a urmat un program de dresaj și atașament alături de subofițerul responsabil timp de un an, după care a urmat cursul de specializare la Centrul Chinologic Sibiu timp de 4 luni. Isteață foc, Sasha a absolvit acest curs cu brio și a primit un brevet de câine căutare-salvare urbană.

Ciobănescul german este rasa cea mai folosită în toate poliţiile din lume pentru că  este cea mai stabilă din punct de vedere psihic, cel mai uşor de prelucrat, au o memorie extraordinar de bună, reţin foarte mult timp ceea ce au învăţat şi chiar dacă au uitat îşi aduc aminte dupa câteva exerciţi.

Câinele din dotarea ISU Vaslui poate să lucreze în condiții foarte grele și poate fi supus la multe riscuri, astfel: căderi de la înălțime, intoxicări cu substanțe, taieturi, fracturi sau doar oboseală psihică.

Atunci când vrem să aflăm mai multe despre câine, trebuie să discutăm în primul rând cu cel care îl conduce, adică omul.

Dan Gheorghiu afirmă că i-au plăcut câinii din rasa ciobanesc german de cand era mic copil; „Îmi plăcea când vedeam câinii politiști în patrulare prin oraș. Iubesc câinii și pot spune că într-adevăr sunt cei mai buni  prieteni ai omulului”.

Pe lângă recomandarea purtării de botniță de către anumite rase de câini care sunt prevazuți în lege drept câini periculoși, un alt sfat practic primit de la subofițerul IJSU se referă la comportamentul recomandat în fața câinilor agresivi: „în nici un caz nu trebuie sa fugi când ai de a face cu un câine agresiv. În locul omului, acel câine va vedea doar o pradă şi va face vânătoare. Nu trebuie să uităm: câinele este un vânător. Trebuie să îi arătăm că nu ne este frică și că nu vrem sa îi facem rău. Încercați să îi arătați că puteți să îl dominați. Dar niciodată să nu încercați să dominați un câine agresiv care se afla în habitaclul său. Câinele latră după gard; dacă trece dincolo de gard veți vedea că devine pașnic”.

Întrebat despre ce anume reprezintă dresajul, subofițerul IJSU a transmis informații utile pentru orice stăpân care dorește să își pregătească câinele:

„Dresajul este modul de a învăța cățelul ceea ce vrem noi de la el. Reprezintă modul în care îl facem să rețină și să execute comenzile. Pe timpul căutării, câinii sunt instruiți să privească misiunea ca pe un joc, completat cu recompense adecvate”, a declarat Dan Gheorghiu.

Despre Actual Vaslui

Vezi şi

Certificat de vaccinare împotriva Covid-19 fals, descoperit la controlul de frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albița efectuează cercetări în privinţa …

Un contrabandist moldovean, căutat de autoritățile române, prins la Albița

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *