ActualitateLocal

Pogromul din Iași, prezentat în cadrul unei expoziții foto


Fotografii înfricoșătoare realizate la Iași, în perioada 26 iunie-2 iulie 1941, sunt expuse în Sala Arta a Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui. Aceste foto-documente prezintă Pogromul de la Iași, una dintre cele mai negre pagini din istoria României și constituie în acelaşi timp şi unul dintre cel mai bine reprezentate vizual masacre din istoria celui de-Al Doilea Război Mondial.
Mii de evrei au murit împușcați pe străzi sau în curtea chesturii de poliție. Dintre cei ce au supraviețuit masacrului, mulți și-au găsit sfârșitul în „trenurile morții”. Imaginile-document ale acestei expoziții ajută publicul să-și contureze, pe de o parte, o idee asupra tragicului eveniment și, pe de altă parte, să înțeleagă natura implicării statului român.
”Ceea ce vedem pe aceste panouri este vorba despre o istorie care s-a întâmplat în urmă cu peste 70 de ani, mai exact cu 77 de ani în urmă, la Iaşi, la sfârşitul lunii iunie, Pogromul de la Iaşi. Este vorba de uciderea a peste 13.000 de evrei în doar câteva zile. Aceste fotografii sunt foarte importante, pentru că ne aminteşte şi ne sensibilizează la ceea ce s-a întâmplat şi poate că oamenii de bună-credinţă, oamenii cu raţionalitate îşi dau seama de riscuri şi vor evita, pe viitor, gesturi care să amintească de valori şi principii criminale, gesturi publice, aşa cum s-a întâmplat nu demult, într-un oraş, un oraş mare al României şi unde un lider local a făcut un gest care aminteşte de valorile fascismului”, a spus prof.univ.dr. Alexandru Florian, director general al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.
Expoziția este organizată de muzeul vasluian, în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” București, și poate fi vizitată până pe 18 mai.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button