ActualitateLocal

Pierderi semnificative pentru apicultori

index
Apicultorii vasluieni se află într-o situaţie dramatică după ploile şi frigul prelungit din acest an. Vremea nefavorabilă le-a produs pierderi de peste 400 de tone de miere de albine, adică aproape două milioane de euro.
“Judeţul Vaslui era unul dintre principalii furnizori la export de miere de albine. Pentru prima oară după 40 de ani, apicultorii au fost nevoiţi ca în această perioadă să hrănească familiile de albine, în loc să colecteze producţia de miere. Există apicultori care şi-au gajat casele pentru a obţine credite şi au cumpărat stupi, iar acum sunt în pragul falimentului”, a declarat Vasile Puf, directorul Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Vaslui.
În judeţul nostru, de apicultură, domeniu care s-a dovedit destul de rentabil până anul acesta, se ocupă peste 6.500 de oameni, care deţin peste 80.000 de familii de albine. În condiţii normale, ei produceau, în medie, 1.000 de tone de miere de albine pe an, trei sferturi din această cantitate mergând la export.
Întreaga ţară produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, şi deţine un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel naţional sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membri ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.
ACA este o asociaţie înfiinţată în 1958, singura cu acoperire naţională, care are 40 de filiale judeţene şi societăţi comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele şi cu materialul genetic necesar.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button