ActualitateLocal

Peste 265.000 de treceri persoane au fost înregistrate în P.T.F. Albiţa de la începutul acestei luni

index
În primele 25 zile ale lunii august 2016, în P.T.F Albiţa, la frontiera cu R. Moldova au fost înregistrate peste 265.000 de treceri persoane, din care 138.000 pe sensul de ieşire din ţară şi 127.000 pe sensul de intrare în ţară, constatandu-se o creştere cu 51% faţă de acelaşi interval din luna februarie a acestui an.
Astăzi, 25.08.2016, în P.T.F. Albița, este folosită la maxim capacitatea punctului de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestuia, se lucrează pe toate cele cinci artere aflate pe sensul de intrare în România, şase polițiști de frontieră efectuând controlul documentelor şi trei vameşi pe cel al bunurilor.
Valorile mari de trafic sunt determinte de numărul mare de cetăţeni din Republica Moldova care îşi petrec vacanţele în afara graniţelor ţării de origine şi de cei care se întorc la muncă în state ale Uniunii Europene. Un alt fapt care contribuie la creșterea numărului de persoane care tranzitează frontiera de est a țării este că începând din luna iunie a anului 2015 cetăţenii Uniunii Europene pot circula în Republica Moldova doar cu cartea de identitate.
De la începutul sezonului estival, conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi a dispus măsuri de suplimentare a personalului planificat la controlul documentelor până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct, zilnic peste 650 de polițiști de frontieră fiind implicați în activitățile de supraveghere și control a frontierei de stat.
Pentru perioadele în care se înregistrează vârfuri de valori ale traficului au fost suplimentate echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, ţinând cont că în această perioadă sunt efectuate verificări sistematice asupra tuturor persoanelor care tranzitează frontiera.
În acelaşi timp, au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere ale frontierei şi în zona de competenţă.

Recomandări:

Până la încheierea perioadei estivale, conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi recomandă, în continuare, participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.
Puncte de frontieră existente pe frontiera româno-moldoveană:

Pe raza jud. Galaţi avem următoarele puncte de trecere a frontierei:
– PTF Oancea (rutier) – corespondent Cahul – R. Moldova;
– PTF Galaţi (rutier) – corespondent Giurgiuleşti – R. Moldova
Pe raza jud. Vaslui avem următoarele puncte de trecere a frontierei:
– PTF Albita (rutier) – corespondent Leuseni – R.Moldova.
Pe raza jud. Iaşi avem următoarele puncte de trecere a frontierei:
– PTF Sculeni (rutier) – corespondent Sculeni – R. Moldova;
– PTF Iaşi – feroviar – Ungheni
Pe raza jud. Botoşani avem următoarele puncte de trecere a frontierei:
– PTF Stânca (rutier) – corespondent Costeşti – R. Moldova;
– PTF Rădăuţi Prut (rutier)– corespondent Lipcani – R. Moldova.

Reamintim că, pentru a veni în sprijinul participanților la trafic, a fost dezvoltată o aplicaţie on-line, disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere ale frontierei pentru anumite intervale de timp, iar valorile afişate pot suferi modificări în funcţie de dinamica traficului în punctul de trecere respectiv, la un moment dat.
De asemenea, aplicaţia foloseşte modulul de navigaţie furnizat de Google Maps şi accesând tab-ul „navigare” se pot configura trasee spre un anumit punct de trecere al frontierei. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.
Verificări sistematice la frontieră
Reamintim că, începând cu luna noiembrie 2015, Poliţia de Frontieră Română, în cooperare cu celelalte instituţii care au atribuţii în punctele de trecere ale frontierei, efectuează verificări sistematice cetăţenilor din state membre UE şi non-UE care tranzitează frontiera, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară, în conformitate cu prevederile legislaţiei interne şi internaţionale. Scopul acestor măsuri este prevenirea tranzitării frontierei de către persoane, provenite din state aflate în zonele de conflict, care pot derula activităţi ce reprezintă o ameninţare reală la adresa securităţii interne şi externe.
În acest sens, apelăm la înţelegerea celor care tranzitează frontiera în această perioadă şi precizăm că au fost dispuse toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare şi că depunem toate eforturile în vederea asigurării unui echilibru între securitatea cetăţenilor şi fluenţa traficului de călători.

021.9590 – număr unic de apel al Poliţiei de Frontieră Române

Reamintim că numărul unic de informare al Poliţiei de Frontieră Române, pe întreg teritoriul ţării, este 021.9590. Acest serviciu funcţionează non-stop, persoanele interesate putând primi informaţii utile privind trecerea frontierei de stat, respectiv documentele necesare, condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare în funcţie de scopul călătoriei etc.
Totodată, apelând numărul 021.9590, cetăţenii pot semnala incidente survenite în traficul transfrontalier, înregistrarea unor fapte care aduc atingere imaginii instituţiei şi implicit calităţii de funcţionar public cu statut special etc.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button