ActualitateLocal

Peste 20 mii de gospodării racordate la internet grație proiectului RO-NET

Astăzi a avut loc la Vaslui conferința pentru finalizarea Lotului 2 din cadrul proiectului RO-NET “Construirea unei infrastructuri naționale de broadband în zonele defavorizate, prin utilizarea fondurilor structurale”, în prezența conducerii județului Vaslui, reprezentată de președintele Consiliului Județean, Dumitru Buzatu, a secretarilor de stat din Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Andrei Alexandru și Marius-Viorel Poșa, și a echipei de coordonare a proiectului.

Proiectul RO-NET a vizat realizarea unei infrastructuri naționale de comunicații în bandă largă – rețea de distribuție – în zonele rurale ce nu beneficiau de acoperire cu servicii de internet de mare viteză la punct fix și pentru care nu existau nici în perspectiva următorilor trei ani intenții concrete din partea operatorilor de a-și dezvolta propriile infrastructuri.

A fost, astfel, asigurat accesul deschis la rețeaua națională realizată cu respectarea principiilor nediscriminării, proporționalității și obiectivității, astfel încât să conducă la reducerea barierelor de intrare în zonele țintă ale proiectului și promovarea concurenței intre beneficiarii accesului.

Reducerea decalajelor între mediul rural și cel urban a fost una dintre țintele proiectului. De asemenea, s-a urmărit atât creșterea abilităților de utilizare de bază care permit indivizilor să ia parte la societatea digitală și consume bunuri și servicii digitale, cât și creșterea competențelor digitale specializate și dezvoltarea de noi servicii digitale.

Valoarea totală a proiectului a fost 85 milioane euro dintre care 85% fonduri europene nerambursabile. Au fost deservite 7 loturi care acoperă 695 de localități dintr-un total de 2287 de zone care nu aveau acoperire de semnal GSM.

Lotul 2 operațional în cursul anului 2022 a implicat 697 km fibră optică, 6.203 stâlpi și 21.051 mc săpătură, asigurându-se racordarea la internet, TV și telefonie pentru mai mult de 20.000 de gospodării.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button