Performanțele cercetătoarei Viviana Grădinaru, apreciate de profesorii de la Liceul “Mihai Kogălniceanu” din Vaslui
Performanțele cercetătoarei Viviana Grădinaru, originară din Vaslui și stabilită în Statele Unite al Americii, sunt apreciate de profesorii de la Liceul “Mihail Kogălniceanu”, acolo unde aceasta a învățat. Dascălii s-au arătat în același timp nemulțumiți de faptul că tineri care ajung să facă performanță în anumite domenii sunt nevoiți să aleagă drumul străinătății.
Viviana Grădinaru, cercetător principal la California Institute for Technology, se numără printre cei 105 câștigători din acest an ai ”Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers”, cea mai înaltă distincție acordată de conducerea SUA tinerilor specialiști în domeniul cercetării științifice și tehnologice, potrivit unui comunicat de presă al Președinției SUA, care precizează că înmânarea premiilor va avea loc într-o ceremonie organizată la Washington în primăvara acestui an.
Fostul profesor de fizică al Vivianei Grădinaru, Jan Irimia, își amintește că eleva sa ‘avea o minte strălucită’.
“Viviana a fost un elev de nota 10 la toate obiectele, un elev excepțional. O minte strălucită care a găsit o echipă care să o pună în valoare. Fiecare vârf plecat este o pierdere pentru țară, însă, în cazul ei, este un câștig pentru lumea științei”, a declarat profesorul Jan Irimia.
Fosta dirigintă a Vivianei Grădinaru a povestit că ea a venit la liceu cu o pregătire foarte bună încă din școala generală, succesul venind după participări succesive la olimpiadele naționale de fizică.
“Viviana a fost într-o clasă foarte bună, în care s-a făcut performanță. Era pasionată de fizică, dar avea rezultate foarte bune la toate obiectele. A fost un elev de care ne amintim cu drag, de care noi, profesorii, suntem mândri”, a precizat fosta dirigintă a Vivianei Grădinaru, Angelica Dobre, profesor de limba franceză.
Absolventă a Facultății de Fizică, Viviana Grădinaru are un doctorat la prestigioasa Universitate Stanford din SUA și este profesor asistent la California Institute for Technology. Ea a devenit celebră prin obținerea unor șoareci cu piele și organe complet transparente. În acest fel, se deschide calea pentru o mai bună înțelegere a interacțiunilor dintre creier și corp, pentru posibilitatea unui diagnostic clinic mai precis și pentru o mai bună monitorizare a bolilor, după cum a explicat Viviana Grădinaru, citată de ziarul britanic ”The Independent” la 1 august 2014. (Sursa: Agerpres)