Ovidiu – polițist de frontieră, eroul copilăriei pentru cinci frați micuți din Ghermănești

Ovidiu Iulian Baba, polițist de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Huși, a devenit eroul unei familii cu cinci copii din satul Ghermănești.

În luna decembrie 2020, aflat într-o misiune specifică, subofițerul a observat în curtea unui micuț imobil dărăpănat din localitatea Ghermănești o copilă de maxim cinci ani îmbrăcată sumar, cu capul descoperit și desculță, deși temperatura era de – 5 grade Celsius.

”Fiind în perioada premergătoare Sărbătorilor de Iarnă și în mijlocul unei ample campanii umanitare desfășurată la nivelul Sectorului Poliției de Frontieră Huși, care consta în distribuirea de produse alimentare și nealimentare familiilor aflate în nevoie din zona de responsabilitate, colegul nostru s-a apropiat de imobil pentru a cunoaște familia micuței. Imaginea care l-a întâmpinat a fost una dezolantă. Imobilul, compus din două camere și un hol era într-o stare deplorabilă. Geamurile încăperilor erau fisurate sau lipseau în totalitate în unele părți, fiind înlocuite cu bucăți de celofan sau mușama pentru a împiedica pătrunderea frigului iernii. În hol era improvizată o bucătărie în care mama fetiței pregătea ceva de mâncare la o mică plită a unei sobe. Dintre cele două încăperi doar una era utilizată, cealaltă fiind folosită pentru a depozita unele lucruri. Practic, din trei încăperi existente, membrii familiei foloseau o singură încăpere, în care exista un sigur pat, de 1,4 m, acoperit cu o veche saltea de paie și holișorul, care erau utilizate, în funcție de nevoi, ca bucătărie, dormitor sau baie. Colegul nostru a aflat cu mâhnire că în respectivul imobil își duc cu greu existența şapte suflete: doi adulți și cinci copii cu vârste cuprinse între 1 și 8 ani. În lipsa unui loc de muncă stabil, părinții, muncind cu ziua pe la oamenii cu mai multă dare de mână din localitate, fac eforturi uriașe pentru a asigura hrana cea de toate zilele micuților”, au povestit reprezentanții ITPF Iași.

Doi dintre cei cinci copii sunt deja elevi la școala din sat și au rezultate foarte bune la învățătură. Singura lor tristețe era că nu se pot duce la școală, fiind suspendate cursurile și că nu pot participa la orele online deoarece casa lor nu are curent electric și nici internet.

Polițistul de frontieră a reușit să le cumpere un laptop, pentru a-și face temele. Acumulatorul laptopului este reîncărcat, ori de câte ori este nevoie, prin bunăvoința patronului, la magazinul din sat.

Cei doi copii școlari se duc personal la colegii care locuiesc în apropiere, își iau notițe și își fac conștiincioși temele la lumina unei lămpi cu gaz.

A fost nevoie de o mobilizare umană, pentru a oferi condiții decente de trai celor 5 copii și părinților acestora.

Ajutorul primit a fost uriaș și nesperat. Toate persoanele care au ascultat povestea nu au rămas indiferente, ajutând fiecare, după posibilități, cu bani, produse alimentare, îmbrăcăminte, încălțăminte, obiecte casnice.

În acest moment imobilul este complet mobilat și utilat cu strictul necesar pentru un trai decent, geamurile și ușile au fost schimbate, iar Ovidiu depune eforturi pentru a branșa locuința la rețeaua de energie electrică și la societatea de cablu locală.

”A fost un efort colectiv uriaș, dar finalizat cu un succes remarcabil, după aproximativ o lună de lucrări. Micuța locuință este acum mobilată și utilată cu strictul necesar”, a mărturisit Ovidiu Baba, marcat de sentimentul mândriei lucrului făcut cu simț de răspundere.

Despre Actual Vaslui

Vezi şi

Doi tineri din Băcești au fost reținuți, după mai multe percheziții domiciliare. Polițiștii au găsit o adevărată ”comoară”!

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria …

Bărbat din Deleni, prins cu permis de conducere fals

Polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Vaslui  au reținut un bărbat, în vârstă de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *