Octavian Gălățianu: ”E un hobby pe care îl fac din relaxare”


Octavian Gălățianu a ținut să-și prezinte lucrările de grafică și în fața vasluienilor, mulți dintre ei participând la vernisaj, eveniment ce a avut loc la Sala Arta a Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui.
Lucrările expuse redau imagini citadine cu clădiri de patrimoniu din Vaslui, Bârlad, dar și din țară și din Chișinău, alături de natură statică și de compoziție liberă.
”Tehnica folosită de artist este una inedită, grafica este lucrată direct pe spatele sticlei expuse, astfel, fața lucrării conține detaliile realizate inițial și care dau expresivitate imaginii”, a declarat muzeograful Laurențiu Chiriac.
Artistul susține că încă de pe băncile școlii a fost atras de culoare, fiind încurajat de profesori să continue cu desenele sale.
Însă, Bucureștiul i-a deschis calea către public, unde și-a expus prima oară lucrările realizate.
”M-am născut într-un sat de un pitoresc aparte, Călimănești de Vaslui, un sat curat cu oameni curați, prin simplitatea și hărnicia lor. Primii ani de școală i-am făcut acolo, apoi am mers la “școli înalte”, la Bârlad, unde am avut dascăli absolut dedicați (ca și la țară, de altfel). Profesori de desen i-am avut pe domnii Alupoaie și Iftenie. Nu am fost neapărat remarcabil, dar știu că apreciau “desenele” mele, alături de ale altor colegi mult mai talentați. Peste timp, am lucrat în București într-o multinațională de mare ținută (OMV-Petrom). Acolo, știi cum e practica într-o multinațională, te “storc” de tot ce poți da prin munca ta, dar ni se oferea posibilitatea unei relaxări la ceva cercuri (de pictură, muzică, dans, foto). Două ore pe săptămână, în timpul serviciului, cu profesori de la Facultatea de Arte din București, am mers la cercul de pictură. Profesorii ăia au zis că, chiar mă pricep și m-au îndemnat să lucrez mai mult și am participat cu ceva lucrări la expoziții de grup organizate în Petrom City. Așa mi-am descoperit (pe lângă sport!) un nou și captivant hobby. Ceea ce expun acum, e de fapt rodul relaxării și nu neapărat a unei munci epuizante”, a spus Octavian Gălățianu.
La Vaslui este pentru prima oară când acesta participă cu o expoziție personală: ”M-am întors acasă , la Vaslui, și am fost încântat să expun de două ori la Bârlad, în sala Centrului ”Mihai Eminescu”. Asta, încurajat de colegi, prieteni și oamenii de acolo. Acum mi s-a oferit (iarăși, cu concursul unor oameni deosebiți ai culturii vasluiene) să expun în Sala Arta a Muzeului Județean Vaslui. Sunt un autodidact în ceea ce fac, iar lucrările mele (grafică și pictură) sunt lucrate pe sticlă (după metoda picturii icoanelor pe sticlă, vitralii…). E inedit ceea ce fac, spun criticii”.
Octavian Gălățianu are planuri de viitor, dorindu-și o expoziție cu vânzare în scop caritabil.
”Am un proiect pe care mi-aș dori să îl pun în practică pe viitor: poate, o expoziție inedită în care lucrarea mea să includă în același timp clădirea veche și cea a ceea ce reprezintă acum (ruinată sau reabilitată). Și poate, pictura pe pânză în culori acrilice”, a conchis artistul.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Autocamion furat din Spania, descoperit la Albița

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat la controlul de …

Vasluienii au venit în număr mare la ”Noaptea muzeelor”

Noaptea muzeelor a început cu aglomeratie la Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui, instituție aflată …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *