ActualitateLocal

O expoziție a muzeului din Bârlad poate fi vizionată virtual

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad oganizează o nouă expoziție cu tematică arheologică, intitulată ”Lighioane și animale fantastice. Reprezentări din Preistorie până în Evul Medu”.

Manifestarea se bucură de colaborarea Muzeului de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Muzeului Bucovinei Suceava și a Liceului Teoretic „Ion Neculce” Târgu Frumos.

Acest proiect a fost inițiat de Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, de Loredana Solcan în luna octombrie 2019. Expoziția a fost vizitată la Iași în perioada 29 octombrie 2019-22 martie 2020 de peste 10.000 de persoane.

Prin acest demers expozițional, organizatorii își propun să evidențieze valențele simbolice atribuite animalelor de-a lungul timpului, dorindu-și să prezinte vizitatorului un fragment din imaginarul oamenilor din trecut.

Relația omului cu necuvântătoarele a avut, de-a lungul istoriei, un caracter deosebit de complex, diferitele comunități umane relaționând cu animalele în moduri diverse.

În afară de rolul jucat în alimentație, care rămâne o constantă de-a lungul timpului, modul în care ființa umană a interacționat cu lumea animală este caracterizat de o serie întreagă de atitudini.

În momente diferite ale istoriei, necuvântătoarele au fost o amenințare pentru grupurile umane sau au jucat rolul de companion, au participat la construirea relațiilor sociale fiind privite ca avere sau conferind prestigiu, au fost apreciate pentru „puterile”/ abilitățile lor fizice, fiind investite cu virtuți totemice și simbolice.

Animalele au fost astfel legate de diferite activități religioase sau au reprezentat ființe divine, constituind chiar o componentă importantă a modului de explicare și ordonare a vieții, cu funcții importante în miturile care explicau „funcționarea” lumii.

Sălbatic sau domesticit, animalul constituie, încă de la începuturi, o sursă de inspirație pentru om.

”Vernisajul expoziției trebuia să fie făcut în data de 14 martie 2020, ora 1100, dar din cauza pandemiei de COVID-19 a fost anulat. Expoziția poate fi vizionată pe site-ul muzeului și pe pagina de facebook. Expoziția poate fi văzută în muzeu până în 8 mai, dacă după 31 martie va fi ridicată interdicția de vizitare a muzeelor”, susțin organizatorii.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button