Anunţuri

Nu tolera violența, indiferent de forma pe care o îmbracă!

Subiecți activi vechi și noi, obiect de studiu vechi, dar la fel de nou, politici sociale în continuă perfectare, subiect, încă tabuu, ce umple canalele media de drame umane, sunt câteva elemente ce descriu traseul violenței în familie de-a lungul anilor.

Pornind de la definiția, resimțită mai cu seamă în plan mental-emoțional, a termenului ”acasă”, unde ne imaginăm că ne simțim în siguranță, unde primim căldură sufetească, iubire, unde mama, tata, copiii și bunicii trăiesc într-o armonie plăcută, ne este cu atât mai greu să înțelegem că în unele familii ”acasă” înseamnă total opusul!

Violenta în familie s-a dovedit a fi un fenomen intens dezbătut în ultimele decenii, tocmai datorită paletei complexe de ”rele” generate, pornind de la încălcarea fundamentală a drepturilor omului până la costul alocat de stat pentru întreținerea victimelor.

Instituțiile care veghează la respectarea drepturilor omului în colaborare cu organizațiile neguvernamentale ce activează în domeniu, decretează ca obiectiv de interes national acest flagel și fac demersuri pentru îmbunătățirea pachetului legislativ ce reglementează cadrul penal și civil al violenței în familie.

Astfel, în noiembrie 2018, pe lângă ordinul de protecţie emis de instanțe ce are ca rol securizarea temporară a părții vătămate până la soluționarea cauzei de fond, Parlamentul României invederează rolul politistului și îi oferă ”puterea” de a interveni în aceste cazuri,  în regim de urgență și de a acționa în vederea remiterii situațiilor de risc iminent (  Legea nr 174/2018 de modificare și completare a Legii nr 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie) prin separarea agresorului.

Pentru consiliere și găzduire, în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui există un serviciu specializat și două centre destinate să asigure gratuit servicii sociale și asistență victimelor ale violenței în familie- adulți și copiii acestora. Centrele acordă, pe o perioadă determinată (între 7 si 60 de zile, cu posibilitate de prelungire până la 90 de zile, iar in situațiile excepționale până la 180 de zile) asistenţă familială, atât mamei, cât şi copilului aflat în îngrijirea acesteia, îngrijire medicală, iar atunci cand situația o cere, hrană, cazare, consiliere psihologică şi consiliere juridică, potrivit instrucţiunilor de organizare şi funcţionare. Fiecare cuplu mamă-copil este primit în cadrul Centrului într-un climat care asigură siguranţă şi  respect.

Pentru mai multe informații privind accesarea serviciilor pentru victimele violenței în familie, adresați-vă personal la sediul DGASPC Vaslui, situat în Șoseaua Națională Vaslui-Iași nr. 1, ori apelați numărul de telefon 0235/315138.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button