Fără categorie

Nicolae Balan, sărbătorit pe muzica lui Schubert

nicolae balan

Frumoasa şi prolifica vârstă de 81 de ani, pe care distinsul profesor Nicolae Bălan i-a împlinit de curând, a fost celebrată într-un cadru de înaltă ţinută artistică, la Centrul Cultural “Alexandra Nechita”.

Baritonul Bogdan Cojocaru şi pianistul Bogdan Chiroşcă au prezentat, la Centrul Cultural “Alexandra Nechita”, unul dintre cele mai frumoase cicluri de lieduri, “Winterreise” (“Călătorie de iarnă”) de Franz Schubert. Spectatorii prezenţi la concert au pătruns în atmosfera muzicii romantice a compozitorului austriac prin intermediul a o parte din lieduri, pe versurile poetului Thomas Müller, care compun ciclul “Călătorie de iarnă”. Acest recital, organizat de Primăria Vaslui şi Asociaţia Culturală MuzArt, a fost una dintre rarele ocazii în care celebrul ciclu de lieduri au putut fi ascultate aproape integral de vasluieni.
Ideea acestui concert aparţine primarului Vasile Pavăl, care în colaborare cu Beniamin Harii, care a ţinut să-l surprindă pe cunoscutul compozitor Nicolae Bălan, oferindu-i în dar de ziua de naştere acest minunat eveniment.
“Ne-am adunat într-un cerc de prieteni adevăraţi, care au lăsat treburile de acasă pentru a fi aici cu d-voastră. E un lucru nemaipomenit, fiindcă le sunteţi drag. Nu putea trece un asemenea eveniment neobservat, fiindcă Primăria şi Consiliul Local nu uită să-şi respecte oamenii care au avut un cuvânt de spus pentru această comunitate. Să vă pregătiţi de asemenea surprize şi la anul. Vă mulţumim că existaţi”, a spus primarul Vasile Pavăl.

nicolae balan

Vizibil emoţionat, Nicolae Bălan a ţinut să le mulţumească celor prezenţi pentru surpriza oferită, mai ales că a ajuns la eveniment în ţinuta de casă.
“Domnul primar mi-a făcut o surpriză. Nici n-am ştiut că voi avea o asemenea surpriză. Mă aşteptam ca la vârsta de 95 de ani să mai fiu invitat la un eveniment de o asemenea anvergură. Vă mulţumesc din inimă cu nu m-aţi uitat. Dacă o să fiu cu calculatorul în regulă, o să mai fac câte ceva, dacă nu să nu fiţi supăraţi pe mine, că până acum am făcut nu numai pentru judeţul Vaslui, chiar şi pentru ţară. Totul am făcut cu drag”, a spus Nicolae Bălan.
Scena Centrului Cultural “Alexandra Nechita” a găzduit, alături de cele două nume mari ale artei interpretative, şi o serie de elevi talentaţi ai Şcolii “Mihai Eminescu”.
Evenimentul s-a finalizat printr-un omagiu adus profesorului Nicolae Bălan, primarul Vasile Pavăl şi viceprimarul Dragoş Cazacu l-au felicitat pe distinsul profesor şi i-au înmânat un coş cu flori, toţi cei prezenţi alăturându-şi gândurile frumoase unei zile atât de speciale pentru personalitatea cultural-vasluiană.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button