CulinarLocal

Mâncare de urzici cu usturoi – de post

Au apărut urzicile, așa că putem decreta fără teamă că e deja primăvară! Sunt cam scumpe, dar așa e mereu cu trufandalele, sunt produse de lux!

Cred că fiecare dintre noi are o relație foarte personală cu urzicile. Unii chiar le iubesc, alții nici să nu audă de ele! Și mai sunt și cei care nu se dau în vânt după ele, dar știu că sunt o adevărată infuzie de sănătate, așa că acceptă să le mănânce o dată sau de două ori pe primăvară.

Este bine știut faptul că urzicile sunt pline de vitamine, săruri minerale și au o mulțime de efecte benefice pentru sănătatea noastră. Consumul urzicilor este indicat de medici în multe afecțiuni.

Urzici găsiți începând cu luna martie în piețe, de obicei culese de țărani, mai rar spre deloc veți găsi urzici de cultură. Se vând la pungă și dacă vrei să faci o mâncare de urzici sau un pilaf, îți trebuie cam două pungi. Mai găsim de cumpărat și grămăjoare doar cât să pui într-o ciorbă.

Dacă le culegeți voi, mergeți în locuri curate, cât mai departe de șosele, pe cât posibil nepoluate. Le găsiți pe marginea apelor sau a pădurilor. Neapărat să vă luați mănuși la voi, pentru că urzicile “pișcă”, deși bunica mea le-a cules mereu fără mănuși…zicea că fac bine la reumatism.

De obicei urzicile sunt foarte murdare și trebuiesc curățate cu atenție. Printre frunzele lor se agață tot felul de insecte, paie, fire de iarbă, etc. Abia după ce le luați la mână și îndepărtați toate impuritățile treceți la spălat urzicile.

Puneți-le într-un vas cu multă apă sau într-o sită și clătiți-le energic în mai multe ape ca să se spele tot praful de pe frunze. Folosiți mănuși dacă aveți pielea sensibilă.

După spălare, opăriți urzicile timp de 2-3 minute în apă clocotită în care ați pus puțină sare. Scoateți urzicile într-o strecurătoare și treceți-le sub un jet de apă rece, apoi tocați-le mărunt.

Pentru că de obicei atunci când apar urzicile ne aflăm în plin Post al Paștelui, urzicile se folosesc în multe mâncăruri de post.

Urzicile se gătesc în mod similar spanacului sau șteviei. Eu le fac de obicei cu usturoi, aceasta este mâncarea mea preferată pe care o mănânc neapărat cu mămăliguță.

Mâncarea de urzici cu usturoi se face la fel de ușor ca orice mâncărică de-a noastră, tradițională.

Am călit o ceapă mare în puțin ulei, am adăugat o lingură de făină și am lăsat-o un minut să se gătească alături de ceapă, apoi am început să torn puțin câte puțin din apa în care am opărit urzicile.

Când făina s-a îngroșat puțin, am adăugat urzicile tocate, încă puțină apă și le-am lăsat să mai fiarbă împreună cam 10 minute. La final am pus usturoiul trecut prin presă, am stins focul și am lăsat mâncarea 5 minute acoperită cu un capac ca să se împrietenească toate aromele.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button