ActualitateLocal

Leul românesc, prezent într-o expoziţie la Muzeu

DSC_6275
Sala Arta a Muzeului Judeţean “Ştefan cel Mare” Vaslui găzduieşte expoziţia temporară “O istorie a leului românesc”. La eveniment au participat elevi din şcolile vasluieni, unde au aflat amânunte despre evoluţia leului românesc în cei 149 ani de existenţă. Cei prezenţi au putut admira monede şi bancnote care au circulat pe teritoriul României, aparţinând colecţiei de numismatică a muzeului vasluian.
Colecţia prezintă şi o serie de curiozităţi numismatice, de la moneda de 5 lei, cu cel mai mare tiraj, emisă între anii 1880-1885 în aproape 5 milioane de exemplare, până la moneda de un ban, emisă în 2006, în cel mai mic tiraj, de o mie de exemplare.
În expoziţie se regăseşte şi cea mai mică bacnotă din lume, cea de 10 bani, emisă în 1917, care se regăseşte în Cartea Recordurilor, dar şi bacnota cu cea mai mare valoare nominală, de 5 milioane lei, emisă în anul 1947. Tot în Cartea Recordurilor se regăseşte şi bacnota de polimer, cu cea mai mare valoare nominală din lume, de un milion de lei, emisă în anul 2000.
Despre leul românesc se vorbeşte pentru prima dată în anul 1867, când legea monetară adoptată la 22 aprilie instituia leul ca monedă naţională, egal cu 100 de bani (monedă divizionară). Un leu românesc cântărea cinci grame de argint, sistemul monetar fiind bazat pe bimetalismul aur-argint.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button