ActualitateLocal

Interviurile actualvs.ro “Vasluiul este serios în ceea ce face”,


afirmă Ionel Armeanu Ştefănică, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui, care a primit Premiul pentru întreaga carieră în promovarea asistenţei sociale, distincţie oferită în cadrul Galei Naţionale de Excelenţă a Asistenţilor Sociali, eveniment organizat la Ateneul Român din capitală de către Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România.

-Ce înseamnă premiul primit în cadrul Galei de Excelenţă a Asistenţilor Sociali?
-Este o recunoaştere a muncii de asistenţă socială pe care o desfăşurăm în ultimii 15-16 ani, care se concretizează în această perioadă, prin faptul că pe copiii din sistemul rezidenţial i-am transferat aproape în totalitate în familii, acolo unde copilul poate să se dezvolte normal, chiar dacă nu este în propria familie, dar se obişnuieşte cu regulile de familie, se obişnuieşte cu viaţa de familie şi la momentul când trebuie să-şi ia singur zborul în viaţă, ştie ce înseamnă viaţa de familie. Este una din realizările pe care le-am avut noi în ultima perioadă.

-Alte realizări în cei 16 ani de când sunteţi la conducerea DGASPC?
-O altă realizare este legată de persoanele care au nevoie de sprijin într-o anumită perioadă a vieţii şi pentru care am creat la nivelul judeţului servicii de recuperare, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, care pot să îşi desfăşoare activitatea după recuperare, să devină persoane independente. Aici avem exemple, atât de copii, cât şi de persoane adulte, care după ce au trecut prin serviciile de recuperare, dar s-au obişnuit şi cu viaţa de familie, au putut să treacă de la imobilizarea unui pat, în a avea grijă singuri de dânşii, să se poată hrăni singuri, să-şi satisfacă anumite necesităţi singuri, pot să şi vorbească. Nu mai au nici acele momente în care erau paralizaţi de durere, datorită unor sechele pe care le aveau în urma handicapului pe care îl aveau, dobândit din naştere sau după aceea.

-Cu privire la persoanele vârstnice, ce servicii aţi dezvoltat?
-O altă activitate, pe care o vom perfecţiona în viitorul apropiat, este cea legată de persoanele vârstnice, unde am încercat în continuare să oferim condiţii de viaţă apropiate de cele de acasă, în aşa fel încât bătrânul care ajunge într-un astfel de cămin să simtă cât mai puţin faptul că s-a rupt de locul în care a trăit toată viaţa. Sau am oferit servicii la domiciliu, astfel încât o dată, de două-trei ori pe săptămână sau de câte ori este nevoie o persoană să meargă acasă, să facă menaj, să facă mâncare, iar el să rămână în propria locuinţă de care este ataşat. Are un alt confort psihic în propria locuinţă.

-Premiul obţinut e o recunoaştere a activităţii excelente de la DGASPC?
-Aceste premii ne şi obligă. Pe toţi colegii mei, nu numai pe mine. Acest premiu nu este unul personal, chiar dacă a fost pentru întreaga carieră. N-aş fi putut face nimic singur, ci împreună cu toată lumea de la DGASPC, cu absolut toţi oamenii, care sunt în jur de 2.600 de salariaţi. Ne obligă să avem rezultate din ce în ce mai bune. Nu poţi să rămâi la nivelul acesta, ci trebuie să tinzi spre mai bine. Am căpătat experienţa necesară, avem aprecierea, s-a primit un mesaj de la preşedintele Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România, în care spunea că prin premiile care s-au primit, Vasluiul a câştigat aprecierea întregii ţări. Credem noi că lucrurile vor merge spre bine.

-Cum e colaborarea cu autorităţile judeţului?
-Aş vrea să mai recunosc un lucru. Vreau să mulţumesc conducerii judeţului. Nu o fac din obligaţie, ci o fac pentru că de 16 ani, de când sunt aici, au avut încredere în noi, ne-au oferit suportul şi material, şi moral. Au avut încredere că ceea ce facem, facem bine, şi ne-au lăsat să avem o continuitate în tot ceea ce am făcut. De fiecare dată, când am mers la şedinţele CJ, nu am avut nicio problemă din partea consilierilor judeţeni. Problema era să venim cu lucruri reale, care să fie în favoarea beneficiarilor. Sper să avem în continuare acelaşi suport din spate a acelora care au încredere în noi. Când spun de conducerea judeţului, mă gândesc la Consiliul Judeţean, Prefectură, pentru că de fiecare dată când am avut nevoie de ceva şi am apelat la o instituţie, nimeni nu ne-a refuzat, având relaţii foarte bune cu toţi cei cu care am intrat în contact. Avem parteneriate cu toate instituţiile din judeţ.

-Ce deosebeşte Vasluiul de celelalte judeţe în domeniul asistenţei sociale?
-Vasluiul este mai serios în ceea ce face. Avem continuitate în conducere, atât la nivel de judeţ, cât şi la nivel de instituţie. Pot fi duse proiecte în continuare. Sunt foarte mândru de echipa cu care lucrez, care de câte ori este nevoie sunt angajaţi voluntari în toate activităţile noastre. Cred că în obţinerea rezultatelor o importanţă mare a avut-o pregătirea oamenilor, au participat foarte mult la formare continuă. Suntem în continuare solicitaţi la tot felul de acţiuni care se desfăşoară la nivel naţional.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button