„Inimi pentru inimi” – proiect de suflet derulat de Şcoala „Ştefan cel Mare” Vaslui şi Şcoala „Andone Cumpătescu” Rafaila
Momente speciale pentru copiii de la Şcoala Gimnazială „Andone Cumpătescu” din Rafaila. La sfârşitul săptămânii trecute au primit vizita colegilor mai mai mari de la Şcoala „Ştefan cel Mare” din municipiul Vaslui, parteneri în cadrul unui proiect educaţional derulat pe tot parcursul anului şcolar 2021 – 2022. Proiectul, intitulat „Inimi pentru inimi”, face parte din Strategia Naţională de Acţiune Comunitară (SNAC) şi a presupus diverse activităţi socio-educaţionale în care au fost implicaţi elevi, părinţi şi dascăli de la cele două şcoli partenere.
Ajunşi la Rafaila, elevii de la clasele a V-a C, a VII-a A şi a VII-a D de la Şcoala „Ştefan cel Mare” au asistat la un scurt program artistic prezentat de elevii de la clasele pregătitoare şi întâi de la Şcoala „Andone Cumpătescu” şi le-au oferit la rândul lor gazdelor un moment muzical şi unul de dans modern. Apoi elevii din Vaslui le-au dăruit celor mici cadouri constând în constând în jucării, cărţi şi dulciuri.
„Ne bucurăm să fim astăzi oaspeţii dumneavoastră. A fost o plăcere pe tot parcursul acestui an şcolar să ne aflăm împreună în acest parteneria. Vă asigurăm că Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” s-a bucurat să aibă o astfel de colaborare şi ne dorim să continuăm şi pe viitor astfel de acţiuni frumoase, menite să-i apropie pe copii, să-i responsabilizeze, să le dea ocazia să descopere lucruri noi. Le mulţumim părinţilor pentru sprijin, le mulţumim gazdelor noastre pentru felul în care ne-au primit”, a spus prof. Luminiţa Vîrlan, diriginta clasei a V-a C de la Şcoala „Ştefan cel Mare”.
Cadrele didactice implicate în proiect s-au arătat încântate de faptul că elevii au reuşit să se cunoască şi să se bucure împreună de momente deosebite.
„Acest proiect de acţiune comunitară a început anul trecut, în luna septembrie şi se încheie acum. Faptul că a fost pandemie şi am avut anumite restricţii a făcut să ne vedem până acum doar online. Am trimis daruri şi am primit fotografii. Activităţile care au avut loc de Căciun, de 8 Martie, de Paşti, nu s-au putut desfăşura în format fizic, dar ne-am adaptat situaţiei şi am făcut în aşa fel încât să ducem proiectul la bun sfârşit. Ne-am gândit să încununăm acest proiect şi să-l finalizăm cu o frumoasă excursie şi pentru acest lucru îi mulţumim doamnei director Iulia Ciolan de la Şcoala Rafaila. Le mulţumesc şi părinţilor pentru ajutor şi poate dacă vom continua acest proiect, vă aşteptăm la Şcoala „Ştefan cel Mare” Vaslui să ne întoarceţi vizita”, a spus coordonatorul proiectului, prof. Daniela Tănasă.
Bucuroşi de oaspeţi, reprezentanţii Şcolii din Rafaila s-au bucurat de vizita primită şi şi-au manifestat dorinţa ca astfel de colabărări între cele două instituţii de învăţământ să aibă loc şi în viitorul an şcolar.
„Mulţumesc şi eu elevilor şi părinţilor, dar şi tuturor cadrelor didactice pentru colaborare. Ne bucurăm de fiecare dată când avem musafiri. Cred că pentru copiii din Vaslui este o experienţă interesantă să vină să vadă o şcoală din mediul rural. Poate s-au gândit că vor găsi altceva, dar avem condiţii bune, după cum se vede. Poate mai sunt câteva retuşuri de făcut pe ici pe colo, dar avem condiţii bune, avem o clădire bine dotată, avem sală de sport, stadion, teren sintetic”, a menţionat directorul Şcolii Rafaila, prof. Iulia Ciolan.
După popasul la şcoală, elevii de la Vaslui au vizitat Mănăstirea Rafaila şi Biserica „Naşterea Maicii Domnului” a mănăstirii, obiectiv aflat pe lista monumentelor istorice din ţara noastră. Preotul paroh Mihai Ciolan le-a prezentat copiilor un scurt istoric al celor două lăcaşuri de cult. Elevii s-au bucurat de momentele petrecute la Rafaila, de oamenii pe care i-au cunoscut şi de locurile vizitate şi au spus că vor reveni cu drag pe noile meleaguri descoperite în cadrul Proiectului „Inimi pentru inimi”.