LocalPolitică

Împreună pentru o stângă europeană

Conferinta
PES Activists Moldova în parteneriat cu PES Activists Vaslui au organizat în perioada 11 – 13 martie 2016 Conferința PES Activists – „Împreună pentru o stângă Europeană”. Evenimentul s-a desfășurat în incinta Centrului de Afaceri Vaslui, în cadrul căruia au participat tineri activiști de pe ambele maluri ale Prutului. Obiectivele principale ale întrunirilor au fost analizarea și dezbaterea gestionării corecte a politicilor europene de stânga și informarea participanților despre activitățile și viziunile organizației PES Activits.
Evenimentul a fost organizat pornind de la premisa că schimbul de experiență și realizarea parteneriatelor duc la dezvoltarea tinerilor activiști și generează coeziunea celor care împărtășesc aceleași ideologii și orientări politice. Prin urmare, organizațiile PES Republica Moldova și PES Vaslui au invitat tineri activiști din localitățile Vaslui, Bacău, Bârlad, Huși, Negrești și din câteva raioane ale Republicii Moldova în vederea consolidării unor partenereate și punerea în discuție a politicilor pro-europene de stânga.
În cadrul conferinței „Social Democrația Europeană cu și pentru Republica Moldova” moderată de doamna senator PSD – Gabriela Crețu – s-a prezentat cadrul european dintr-o perspectivă realistă, s-au dezbătut teme cu privire la parcursul de integrare europeană a Republicii Moldova, s-au discutat politicile de aderare și rolul tinerilor activiști de stânga în vederea realizării acestor procese. Conferința s-a desfășurat într-o manieră interactivă, tinerii având posibilitatea să intervină, să-și expună opiniile sau să adreseze întrebări invitaților.
Așadar, participanți ai discuției au fost:
Dumitru Buzatu – Președintele Consiliului Județean Vaslui;
Vasile Pavăl – Primarul municipiului Vaslui;
Irinel Stativă – Deputat în Parlamentul României;
Slavic Șaramet – Coordonator PES activists Republica Moldova;
Ramona Mocanu – Directorul Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui;
Remus Mustățea – Coordonator PES activists Vaslui.
Cel mai des, în cadrul discuțiilor, s-a invocat subiectul privind situația actuală a Republicii Moldova în raport cu intergarea în UE și disponibilitatea României de a oferi suport și consiliere.
„Republica Moldova are deja un parcurs european: începând cu 2013, anul în care s-a semnat acordul de asociere de la Vilnius, după care a urmat votul Parlamentul European în vederea abolirii sistemului de vize pentru cetățenii moldoveni. În același timp, cel mai mare susținător al Republicii Moldova pe tot acest parcurs a fost, desigur, România și când spun acest lucru mă refer la acțiuni concrete înfăptuite de guvernul de stânga. La fel de importante sunt înfrățirile realizate între unele localități din România și localități din Republica Moldova mai ales datorită noilor metodologii care permit, inclusiv, oferirea suportului material” a declarat Slavic Șaramet, Coordonator PES Republica Moldova.
Conferința a fost urmată de o dezbatere pe tema „Înfrățirile autorităților locale: România – Republica Moldova, avantaje, dezavantaje, oportunități” în cadrul căreia tinerii activiști și-au expus punctele de vedere cu privire la colaborările între localitățile de pe ambele maluri ale Prutului și au propus strategii prin care aceste relații pot fi eficiente și ușor realizabile.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button