ActualitateLocal

Împotriva abandonului școlar

proiect CJ

Prefectul Isabel BOGDAN și subprefectul Mircea GOLOGAN au participat la conferința finală a proiectului ”Școala te face OM”, derulat de Consiliul Județean, în parteneriat cu Filiala Iași a Fundației HOLT România, și susținut de Guvernul norvegian, pentru reducerea abandonului școlar în rândul elevilor din ciclurile primar și gimnazial din comunele din județ.
Au fost ajutați să-și continue studiile peste 1.400 de elevi, din care 300 de etnie romă, cu risc crescut de abandon școlar, din cele 81 de comune ale județului Vaslui. S-a avut în vedere atragerea celor mici la școală, prin acordarea de rechizite, activități educative, dar și cursuri pentru îmbunătățirea abilităților parentale ale părinților, iar prin alte cursuri 893 de profesorii au dobândit noi cunoștințe și abilități, 83 devenind educatori parentali.
”Conform statisticilor, aproape 400 de elevi vasluieni au renunțat la studii la sfârșitul anului trecut, ceea ce înseamnă 1,74% din numărul total de elevi. Ei au fost încurajați și de atitudinea părinților pentru care “cartea nu mai reprezintă o prioritate”. Pentru aceștia, viitorul este sumbru: șomaj, sărăcie sau marginalizare. Tinerii care renunță prematur la studii sunt considerați a fi cei care au terminat cel mult învățământul gimnazial la data la care abandonează școala.
Județul nostru are nevoie de asemenea proiecte, pentru a elimina toți factorii care determină abandonul școlar, rezolvând din timp problemele care apar și oferind o a doua șansă tinerilor care regretă deciziile luate la un moment dat.
Implicarea copiilor cu risc de abandon în diferite activități, responsabilizarea cadrelor didactice și motivarea părinților că școala este atractivă, sunt o parte din constatările mele cu privire la acest proiect.
Modelul promovat reprezintă un exemplu de bună practică și vă felicit că ați reușit să mențineți în școală peste 1.400 de elevi, iar părinții au înțeles că educația reprezintă garanția accesului mult mai ușor la un loc de muncă”, a declarat prefectul Isabel BOGDAN.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button