Culinar

Idei de meniu pentru masa de Paști

Nu puteam incepe cu o alta reteta decat cea de oua vopsite. Noi le preferam vopsite natural, cu foi de ceapa rosie si turmeric.

Ingrediente:

  • oua
  • foi de la 1 kg de ceapa galbena si 1 kg de rosie
  • 2 linguri pline cu turmeric (curcuma )
  • 4 linguri de otet de vin
  • 2 linguri de sare grunjoasa
  • 3-4 linguri de ulei sau o bucata de slanina pentru uns

Cum se fac oua vopsite natural?

In primul rand asigurati-va ca ouale sunt proaspete. Daca nu aveti o sursa de incredere testati-le prospetimea cu cea mai simpla metoda, cea a paharului plin cu apa. Oul proaspat va cadea la fund iar cel vechi va pluti, mai jos aveti o fotografie care va va ajuta sa descoperiti prospetimea oualor .

Apoi spalati ouale si degresati-le in apa cu otet sau zeama de lamaie si puneti-le la scurs pe servetele absorbante. Daca le vreti decorate cu frunze (alegeti-le pe cele mai frumoase ) sunt de prefarat ouale cu coaja alba daca gasiti. Udati frunzele, asezati-le pe ou, infasurati-le in bucati de ciorap (dress ) si legati-le strans cu ata.

Pentru cele vopsite cu foi de ceapa procedam astfel. Punem frunzele intr-un vas, acoperim cu apa si fierbem pana isi lasa culoare, cam 10 minute din momentul in care a dat in fiert. Atunci adaug si doua linguri de otet de vin si o lingura de sare .

Mie imi plac ouale cremoase, nu fierte excesiv asa ca le pun in apa fierbinte si le fierb 5-6 minute din momentul in care a dat primul clocot. Nu se vor sparge pentru ca au stat la temperatura camerei si nu vor suferi niciun soc termic.

Ce facem dupa ce fierb ouale

Scoateti-le pe servetele si desfaceti imediat ciorapul si frunzele pentru ca, daca se racesc, nu se vor mai dezlipi usor.

Pentru culoarea galbena am folosit turmericul. Se gaseste in plafaruri sau magazinele naturiste.

Am pus la fiert 3 l de apa, am adaugat cele doua linguri de turmeric, doua de otet si una de sare.

Cand a dat in fiert, am pus ouale si le-am fiert 4 minute, la fel ca pe cele cu foi de ceapa. Daca aveti norocul sa gasiti oua cu coaja alba, vor iesi mult mai frumoase, de un galben aprins dar ale mele au iesit un mustar placut.

Dupa racire ungeti aceste oua vopsite natural  cu ulei sau slanina pentru un luciu frumos. Spor la treaba!

Drobul nu trebuie sa lipseasca pe nicio masa de Paste. Este delicios si se poate prepara in diverse feluri, in functie de gusturile voastre. Eu va propun trei variante gustoase si apetisante, aromate cu verdeturi proaspete, foarte usor de preparat.

Ingrediente :

  • 450 g organe de miel ( ficat,splina si rinichi am avut )
  • 750 g ficatei de pui
  • 4 oua fierte tari
  • 4 oua crude mari ( 3 + 1 de pus deasupra )
  • 4 cepe verzi
  • 4 catei de usturoi uscat (sau verde )
  • 5 linguri de ulei de masline ( 3+ 2 )
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 1 legatura de marar
  • 1 legatura de patrunjel
  • piper prospat macinat
  • o frunza de dafin

Mod de preparare pentru reteta drob de miel

Prima data fierbem ouale tari ,timp de 8 minute,le trecem prin  jet de apa rece si le decojim.

Organele de miel bine spalate si curatate le fierbem 25 de minute in apa cu un praf de sare si frunza de dafin.Cand sunt gata ,le scurgem si le tocam marunt (se pot si toca la masina sau cu un robot de bucatarie).

Ficateii ii gatim intr-o tigaie cu 2 linguri de ulei de masline,in jur de 10-15 minute,pana scade lichidul format,apoi ii tocam si pe ei marunt cu un cutit sau la robot.

Punem totul intr-un bol,adaugam verdeturile tocate,ceapa verde,usturoiul ras fin ,cele 3 oua,sare si piper (mix ) proaspat macinat.

Amestecam bine,bine cu mana pana se omogenizeaza compozitia.Pregatim o tava de chec si o acoperim cu hartie de copt,asezam un strat din compozitia de drob,ouale fierte si acoperim apoi cu restul compozitiei.

Deasupra punem oul batut cu un pic de sare si doua linguri de ulei.

Coacem aproximativ 40-45 de minute la 200 °C.

Drobul se taie in momentul in care este complet rece,altfel se sfaramiteaza.

Spor la treaba si pofta buna!

Friptura de miel

Aceasta este cea mai simpla si buna reteta de friptura de miel. Carnea de miel gatita asa, are un gust grozav, este frageda si  delicioasa.

Ingrediente:

  • 1,5 – 1,7 kg pulpa de miel
  • 4-5 catei de usturoi
  • 1 lingurita de boia  de ardei dulce
  • 1/2 lingurita de piper
  • 1/2 lingurita de cimbru
  • 100 ml ulei
  • sare

Mod de preparare pentru reteta de friptura de miel:

Carne spalata o asezam in tava, presaram sare, condimentele, usturoiul zdrobit, turnam uleiul si punem apa pana la nivelul carnii.

Punem la cuptorul preincalzit aproximativ o ora, la foc moderat pana cand lichidul scade mai mult de jumatate iar carnea se rumeneste.

Servim friptura de miel cu legume fierte, la tigaie, cartofi la cuptor sau  garnitura voastra preferata.

Spor la treaba si pofta buna !

sursa: retetefeldefel.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button